Här är alla studier som ger dig betalt under tiden du förkovrar dig.
Här är alla studier som ger dig betalt under tiden du förkovrar dig. - Foto: Janerik Henriksson/Jessica Gow/TT

Lista: Här är elva utbildningar som ger dig lön för att studera

Är du redo att sadla om? Är du i behov av lön samtidigt som du vill byta karriär och studera finns det flera jobb som ger dig betalt för att studera. Här är elva jobb som ger dig bra lön medan du studerar!


Efter pandemin har många valt att byta riktning i livet och många förlorade sina jobb i de branscher som drabbats hårdast under pandemin.

För den som i dagsläget har det kärvt på det ekonomiska planet men samtidigt vill börja studera kan de korta utbildningarna vara fördelaktiga. Faktum är att det finns en flera sådana utbildningar som ger bra lön och låter dig komma ett steg närmre dina drömmar.

Känner du att du vill hoppa av ekorrhjulet och ta tag i dina drömmar om en ny karriär? Här är en lista inspirerad av Dagens Nyheter om flera utbildningar du får betalt att gå.

Utbildningar som ger lön under studierna

  1. Kock, receptionist, servitör, nutritionist och kallskänka. Svenska studenter kan åka till Köpenhamn och studera på Hotel- og restaurantskolen. Under studietiden kan du som företagslärling tjäna upp till 24 000 kronor.
  2. Deltids-brandman behövs på många ställen i Sverige. Utbildningen hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är sex veckor lång och Räddningstjänsten står för både utbildningskostnaderna och ersättning för förlorad arbetsinkomst. 
  3. Hantverkare. Hos JM kan du gå som lärling i fyra år med lön.
  4. Elektriker. Du anställs som företagslärling med lön under två års utbildning, vilket är ett samarbete mellan Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet.
  5. Lokförare. Du kan utbilda dig ett år med lön på SJ eller MTR
  6. Spårvagnsförare. Du får betalt under utbildningens två månader av Göteborgs spårvagnar eller företaget VR i Stockholm.
  7. Plåtslagare. I fyra år blir du anställd av ett företag som utbildar dig samt parallell utbildning på branschens skola i Katrineholm. 
  8. VVS-montör, installationselektriker, larm- och säkerhetstekniker. Efter att du skrivit på ett anställningsavtal med ett företag, får du lön och går installationsbranschens skola i Katrineholm i två år.
  9. Ventilationsmontör. Du blir företagslärling i uppemot fyra år med parallell utbildning på en branschskola i Katrineholm.
  10. Tullinspektör. Under utbildningen på 1,5 år är månadslönen 24 000 kronor och ett år efter utbildningen lägst 31 000 kronor.
  11. Kustbevakare. Du går en 2,5 årig utbildning inklusive högskolestudier.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!