Johan attackerades av en björn.
Johan attackerades av en björn. - Foto: Privat

Johan attackerades av björn – trodde han skulle dö: "Skrek som en galning"

Johan var på jaktlagets marker i Sanda när han attackerades av en björn som bet tag i hans högerhand. Med sig hade Johan hunden Gordon – som blev hans räddare i nöden. Vi vill varna för starka bilder!


Det är farligt att väcka den björn som sover men problemet är lika allvarligt om björnen är vaken, vilket Johan fick erfara när en skogspromenad höll på att kosta honom livet.

Det var lördagen 14 januari när Johan var i skogen i Sanda, mellan Stockholm och Uppsals län, som han mötte den ilskna björnen, något Norrtelje tidning var först att rapportera om. Till tidningen berättar Johan att han först trodde att det var ett vildsvin.

Med sig hade han sin trogna fyrbenta vän, jakthunden Gordon, en fyraårig gonczy polski. Och det var när Gordon började markera att han fått upp ett närliggande spår som rovdjuret plötsligt gjorde sig tillkänna. 

– När jag står och väntar in ett upptag, för jag tror givetvis att det är ett vildsvin, så hör jag hur det vrålar. När jag vänder mig om står jag öga mot öga med björnen, säger Johan till tidningen.

Johan om attacken: "Skrek som en galning"

Händelseförloppet gick fort. Öga mot öga stod björnen på bakbenen och puttade till Johan i bröstet så att han ramlade baklänges och sedan högg björnen tag i hans högerhand.

– Han stod i princip på mig. Han slet i handen. Jag låg på bössan och fick inte upp den heller. Jag skrek som en galning för jag förstod ju att jag inte kunde skydda mig. Och kniven kom jag inte åt heller för den hade jag på högersidan och högerhanden satt ju i munnen på björnen.

I den smärtsamma tillika stressiga situationen berättar Johan till tidningen att han var säker på att han skulle dö. Johan menar att han i dag lever på grund av sin hund Gordon som gick upp i högt skall – vilket fick björnen att släppa taget och dra sig tillbaka in i skogens djup.

Foto: Privat

Johan vill inte återvända till skogen

Efter attacken behövde Johan söka sig ut ur skogen för att söka vårdhjälp. När ambulanspersonalen hittade Johan hade han hunnit bli yr av blodförlusten.

När Nyheter24 når Johan efter den fasansfulla attacken i skogen har han hunnit opererat sig två gånger. I dag är han även osäker på om han vill återvända till skogen efter att han tillfrisknat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.