Frimurare möter varandra i rätten: "Sjukt att ingen vetat om det"
Flera tidigare frimurare vittnar i programmet om hur relationerna ser ut bland "frimurarbröderna". - Foto: Pär Fredin/TT & Lars Pehrson / SvD / TT

Frimurare möter varandra i rätten: "Sjukt att ingen vetat om det"

TV4:s ”Kalla fakta” visar att jäv aldrig anmäls – trots att Frimurare vittnar om de starka relationerna de får till varandra. De senaste åren har det funnits flera aktiva medlemmar med i rättsfall i Sverige.


I måndagens avsnitt av TV4:s ”Kalla fakta” undersöks Frimurarordens kopplingar till det svenska rättsväsendet. Programmet visar hur flera aktiva Frimurare är med i hundratals rättsfall. 

Trots att lagen är tydlig med att allt möjligt jäv ska anmälas har inte ”Kalla Fakta” hittat några frimurare som nämnt sina band till varandra. 

Flera tidigare Frimurare vittnar i programmet om hur relationerna ser ut bland "Frimurarbröderna" och de starka band som de får till varandra.

Aktiva Frimurare: "Helt sjukt"

En 27-årig man intervjuas i programmet. Han dömdes för misshandel när han var 19 år gammal och medger att han var skyldig. Något han dock inte visste var de band som fanns mellan parterna i målet. 

Domaren, åklagaren, 27-åringens advokat och målsägarbiträdet var alla aktiva Frimurare i samma "frimurarloge".

– Det är helt sjukt att ingen vetat om det. Man vet inte vad som sägs bakom de där dörrarna, säger han i programmet.

Hundratals fall

”Kalla faktas” granskning visar att cirka 400 frimurare är aktiva inom olika delar av rättsväsendet och genom att göra stickprover hittas 600 enskilda mål där minst två parter varit ”frimurarbröder.”

Mats Sjösten, lagman och chef i Varbergs tingsrätt, var domare i 27-åringens fall. Han berättar att han aldrig funderat på om hans frimurarkoppling till åklagaren Anders Johansson skulle vara ett problem. 

Han menar att det är flera hundra medlemmar i den lokala frimurarlogen och att han inte har någon särskild relation till Anders Johansson.

– Vill man så kan man se jäv i alla situationer. I förhållande till Anders Johansson finns inget umgänge eller intressekonflikt, säger han i programmet.

TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kinesiska miljonstäder sjunker

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

En man i 30-årsåldern har tagits på Arlanda med en väska full med pengar. Polisen utreder händelsen som penningtvättsbrott.

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.