Gillar du ögonkontakt?
Gillar du ögonkontakt? - Foto: Unsplash

Tre positiva saker med ögonkontakt – enligt psykologen

Att titta, eller att inte titta... Svårt med ögonkontakt? Nyheter24 hjälper dig se det positiva med att titta någon djupt in i ögonen!


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Ögonkontakt kan å ena sidan vara både hett och passionerat, men det kan å andra sidan vara något av det läskigaste som finns.

Om du är en av de som tycker att ögonkontakt är det mest otäcka du kan tänka dig, kommer här en lista som förhoppningsvis ska få dig att se (no pun intended) ögonkontakt i ett annat ljus.

I den populära podcasten "Dumma Människor" diskuterar psykologen och författaren Björn Hedensjö tillsammans med Lina Thomsgård om hur vi påverkas av ögonkontakt – och det finns en rad fördelar!

Vår uppmärksamhet styrt av ögonkontakt

Björn Hedensjö förklarar att vår uppmärksamhet till stor del styrs, eller rättare sagt fångas, av ögon som ser på oss.

– Om vi upptäcker att nån tittar på oss då kommer det att dra vår uppmärksamhet dra till tittaren på bekostnad av annat. Det sker automatiskt, säger psykologen och hänvisar till en japansk studie.

I studien fick försökspersonerna titta på flera ansikten som antingen tittade lite, eller direkt på personen. Resultatet blev att ju mer ögonkontakt testpersonen hade med de olika ansiktena, desto mindre uppmärksam blev hen på omgivningen omkring sig.

– Tittar man i djurriket kan det betyda att den vill para med sig eller äta dig. Då är det helt rimligt att vi är uppmärksamma vad det är för typ. Vi behöver avgöra det snabbt, fortsätter Björn.

Vi blir bättre på att komma ihåg ansikten och samtal

Är du dålig på att komma ihåg personer och namn? Då har vi en enkel lösning till dig – mer ögonkontakt!

Enligt Björn blir människor nämligen bättre på att komma ihåg ansikten, samtal och namn om ögonkontakten är stark.

Detta sattes på prov i en studie från 1980, där unga elever vars blick mötte läraren under lektionen bättre kom ihåg informationen som sades. Fångar man någons blick så är det alltså ett sätt att säkerställa att man har personens uppmärksamhet.

Du blir mer omtyckt vid ögonkontakt

Björn Hedensjö nämner en studie som gjordes, där de såg till den optimala längden ögonkontakt som människor är bekväma med. Resultatet landade på strax över tre sekunder.

Men faktum är att en långvarig blick, enligt Björn, bevisat att du blir mer omtyckt av personen.

– Ju längre ögonkontakt, desto mer omtyckt blir du, säger Björn, men menar att det också är beroende på kontext och hur väl du känner personen.

/
Gillar du ögonkontakt?
Tack för din röst!