Ica krävs på miljonsumma – efter omtalade kampanjen
Skatteverket anser att det är Ica och inte konsumenterna som är faktiska gåvogivare efter matjättens kampanj 2019. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Henrik Montgomery/TT

Ica krävs på miljonsumma – efter omtalade kampanjen

Skatteverket kräver flera miljoner kronor efter en kampanj som matjätten förde under 2019.


Under 2019 hade Ica en kampanj där de höjde priset på utvalda kampanjmärkta varor och donerade den höjda summan pengar till Röda Korset, Cancerfonden och Svenska Fotbollsförbundet. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren, vilket även Resumé skrivit om.

Men Ica:s egna uppfattning är att det inte handlat om försäljningsintäkter, eftersom pengarna har lämnats vidare till organisationerna. Företagets uppfattning avvisas nu av Skatteverket, som kräver flera miljoner i skatt och skattetillägg som följd. 

Skatteverket anser att det är Ica och inte konsumenterna som är faktiska gåvogivare. Ica reglerade sina ökade intäkter från kampanjerna genom att bokföra dem som en skuld till organisationerna – en hantering som nu alltså förkastas av Skatteverket, som menar att den bokförda minskade försäljningen inte är fullt avdragsgill. 

Nu kräver Skatteverket en summa på 4,8 miljoner kronor av livsmedelsjätten efter revisionen för beskattningsåret 2019. Revisionen omfattar även en granskning av hur bland annat varuprover, leasingbilar och sponsringsavtal har redovisats. 

Skatteverkets beslut kan överklagas till förvaltningsrätten. 

Ica
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!