En 65-årig kvinna bodde i en lägenhet med sina 17 katter
En 65-årig kvinna bodde i en lägenhet med sina 17 katter - Foto: Privat/Anders Wiklund/TT

Kvinnans 17 katter förstörde lägenhet – doftade starkt av urin

En kvinna i 65-årsåldern bodde i en lägenhet med sina 17 katter. När kvinnan flyttade var lägenheten helt obeboelig. Väggarna var fulla med klösmärken och ska ha luktat starkt av katturin.


En 65-årig kvinna bodde i ett lägenhetshus tillsammans med sina 17 katter. Efter att ha hyrt lägenheten i ungefär ett år tid sade hon upp kontrakten, men behöll nycklarna till lägenheten, vilket Hem & Hyra var först att rapportera om. 

Efter en rättsprocess på nio månader fick fastigehtsägaren tillslut tillbaka nycklarna till lägenheten. Men när fastighetsägaren väl fick tillgång till lägenheten, såg den förskräcklig ut. 

– Lägenheten såg bedrövlig ut med katthår och klösmärken överallt, och den doftade starkt av katturin, berättar fastighetsägaren, tillika hyresvärden, i Östersunds tingsrätt.

Saneringsförsök av lägenheten

Hyresvärden städade hela lägenheten och placerade ett ozonaggregat i den för att få bort stanken av gammalt katturin, men inget hjälpte.

En fackman från OCAB fick titta på den förstörda lägenheten och meddelade att enda det sättet att bli av med stanken, och alla skador som katterna orsakat, var att riva alla väggar och golv.  

OCAB skriver på sin hemsida att de är en skadeservice som utför sanering av bland annat lukt-skador i fastigheter.

Renoveringskostnader på över hundra tusen kronor

För att renoveringsarbetet inte skulle bli för dyrt valde fastighetsägaren att renovera hela lägenheten själv tillsammans med en vän.

Renoveringen tog fyra månader och landade på en slutkostnad på över hundra tusen kronor, en kostnad som hyresgästen vägrade betala.

Eftersom hyresgästen inte ville betala kostnaden för saneringsarbetet vände sig hyresvärden till tingsrätten med en stämningsansökan, för att kunna kräva ersättning. 

I tingsrätter nekar kvinnan till att katterna kissat utanför de kattlådor som funnits utplacerade i varje rum. Hon menar även att hyresvärden överdrivit angående lukten. 

Kvinnan säger även att hon varit noga med att torka upp efter katterna och städat deras lådor regelbundet. 

En sönderriven vägg i kvinnans lägenhet. Foto: Privat

Skyldig hyresvärden 130 000 i ersättning

Hyresvärdens uppgifter om stanken styrktes dock med fem vittnesförhör från bland annat grannar, som alla hade känt en stark stank av kattkiss.

Östersunds tingsrätt dömde den 65-åriga kvinnan till att betala 130 000 kronor i ersättning till hyresvärden.

Två månader efter sista betalningsdatumet har nu passerat och hyresvärden har fortfarande inte fått sina pengar, skriver Hem & Hyra på sin hemsida.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.