UF-företaget "Återvinn Dosan" har tagit fram en återvinningsmaskin för snusdosor.
UF-företaget "Återvinn Dosan" har tagit fram en återvinningsmaskin för snusdosor. - Foto: Privat

Här är framtidens pantmaskin för snusdosor – smarta idéen blev till verklighet

En återvinningsmaskin för snusdosor finns numera i en matbutik i Rättvik. Bakom den nyskapande maskinen står ett UF-företag som drivs av Elin Larsson Gudmundsson och Wilma Hjerp.


Panta och återvinna har vi gjort länge i Sverige. Och du är långt ifrån ensam om att ha köat till pantmaskinen i din lokala matbutik för att få ett pantkvitto i retur.

Trots det faktum att svenska folket är noggranna med återvinning finns det en hel del saker som inte åker i pantmaskinen och vid senare tillfälle blir till en ny produkt i återvunnen skrud.

Snusar du och har gamla snusdosor på hög hemma kan det nu finnas en lösning om du önskar att bli av med dosorna och samtidigt bidra positivt till miljön.

En sådan lösning har nämligen Elin Larsson Gudmundsson och Wilma Hjerp, som går sista året på gymnasiet i Rättvik, tagit fram med hjälp av sitt UF-företag "Återvinn Dosan".

Med hjälp av ett pantföretag har det gjort en återvinningsmaskin för snusdosor som står inne på Hemköp i Rättvik.

Så funkar "pantmaskinen" för snusdosorna

– Idén uppkom genom att en av oss har en pojkvän som snusar mycket och han hade en hel papperskorg som var full av endast snusdosor. Eftersom de flesta snusdosorna är gjorda av plast så tyckte vi att de borde kunna pantas och återvinnas som vanliga PET-flaskor, säger Elin och Wilma till Nyheter24.

De två vännerna tillika kollegorna berättar att de fick kontakt med vd:n på Tomra, en världsledande aktör inom automatiserad returhantering, som såg potential i deras affärsidé.

Pantmaskinen tar enbart emot plastdosor och fungerar genom att man placerar sin tomma dosa med streckkoden uppåt på avsedd plats i maskinen.

– Maskinen är känslig med att läsa av streckkoderna och därför måste man lägga snusdosan väldigt exakt enligt anvisningarna som finns. Maskinen är programmerad att läsa av snusdosornas streckkoder och alla streckkoder är inte inprogrammerade i maskinen, men de flesta snussorterna tar maskinen emot. 

Maskinen tar emot flera snusdosor. Foto: Privat

Hoppas fler pantmaskiner lanseras på marknaden

Som användare får man däremot inget pantkvitto eller återbetalning eftersom det i dagsläget inte finns pant på snusdosor.

– Pant innebär också att man betalar en krona vid köp av produkten som man sedan får man tillbaka när man pantar produkten eller förpackningen. I stället för pant har vi som incitament att det skänks en krona till WWF Rädda Östersjön för varje återvunnen snusdosa.

För den som hoppas att en liknande pantmaskin ska dyka upp i sin hemstad berättar Wilma och Elin att möjligheten finns att det blir fler maskiner på marknaden. 

 – Möjligheten finns att vi fortsätter med denna affärsidé även i framtiden eftersom vi fått så mycket positiv respons men som sagt så måste UF-företaget först avvecklas, men man kan senare starta upp det igen som ett riktigt aktiebolag. 

Prototypen av pantmaskinen studeras också av andra företag för att se om den kan fungera på marknaden i framtiden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!