Så ökar du chansen att ta del av omställningsstudiestödet – först till kvarn.
Så ökar du chansen att ta del av omställningsstudiestödet – först till kvarn. - Foto: Akrivbild/TT/Jessica Gow/TT

Så ökar du dina chanser till omställningsstudiestödet – först till kvarn

Har du tänkt att omskola dig? Sedan oktober 2022 började det nya omställingsstudiestödet gälla. Ansökningen för perioden mellan 1 januari till 31 december 2023 har öppnat – och det är först till kvarn som gäller.


Med omställningsstudiestödet kan man få ekonomisk hjälp för att kunna vidareutbilda sig eller omskola sig till en annan yrkesinriktning. 

I oktober var det premiär för det nya omställningsstudiestödet och intresset överträffade alla förväntningar. 

Vad är omställningsstöd?

Enligt CSN arbetade de utifrån att det skulle komma in cirka 5 000 ansökningar fram till årsskiftet, men redan efter tre dagar var målet passerat.

Stödet är till för att underlätta för personer som behöver anpassa sig till förändringar på arbetsmarknaden, förbättra sina kunskaper eller helt enkelt byta karriär. 

Omställningsstöd 2023: CSN har stora volymer att behandla

Om du vill ha högsta möjliga belopp från omställningsstudiestödet, bör du ansöka om det i god tid. Stödet riktar sig till personer mellan 27 och 62 år och som har arbetat en längre tid, står det på CSN:s hemsida.

I slutet av januari hade över 26 000 ansökningar kommit in till myndigheten och än så länge är det få ansökningar som godkänts.

Statistik från CSN visar att drygt 700 ansökningar har godkänts och myndigheten har fortfarande stora volymer kvar att behandla.

Så länge gäller omställningsstudiestödet 2023

Statistiken från omställningsstudiestödets första ansökningsperiod visar att många beviljade ansökningar leder till bristyrken som bland annat polis, lärare och sjuksköterska.

För 2023 är budgeten för omställnings­­studiestödet 1,3 miljarder kronor vilket beräknas räcka till ungefär 8 800 studerande. Som längst kan du få omställnings­studiestöd i 44 veckor för studier på heltid. Det motsvarar ungefär ett års studier.

Lista: Då kan du ansöka om omställningsstudiestöd

  1. Du ska vara mellan 27 och 62 år.
  2. Du ska ha arbetat sammanlagt minst 8 år av de senaste 14 åren.
  3. Arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna.
  4. Den utbildning du läser måste ge rätt till omställningsstudiestöd.
  5. Utbildningen måste omfatta minst 1 veckas heltidsstudier.
  6. Utbildningen du valt ska stärka din ställning på arbetsmarknaden.
  7. Du måste studera på minst 20 procent.
  8. Yrken där det råder hög konkurrens eller utbildningar av hobbykaraktär kvalificerar inte för omställningsstudiestödet.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!