Allt fler äldre personer skiljer sig.
Allt fler äldre personer skiljer sig. - Foto: Janerik Henriksson/TT/Pexels

Allt fler äldre skiljer sig – vill leva livet på nytt

Det har blivit allt vanligare med skilsmässor i landet – och det är specifikt en åldersgrupp som står ut. I stället för att se en separation som ett misslyckande ser den här gruppen det som en ny, god start i livet.


Du har eventuellt hört talas om fenomenet "grey divorce", översatt till "grå skilsmässa". Men vet du egentligen vad fenomenet innebär? 

För ungefär tjugo år sedan var det vanligt med skilsmässor bland 60-plussare. Sedan dess har antalet personer som valt att separerat i den här gruppen fördubblats, rapporterar Dagens Nyheter.

En förklaring bakom antalet ökade skilsmässor i den ålderskategorin bero på att man har en mindre laddad syn på skilsmässor än tidigare generationer. Det menar Torbjörn Bildtgård, docent i sociologi och lektor vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, som tidningen intervjuat.

Fler 60-plussare vill göra det bästa av sin tredje ålder

Tidningen refererar till en pågående studie där 37 personer som valt att gått skilda vägar efter 60 nämner att "de ville göra det bästa av sin tredje ålder".

Med vuxna barn ansåg de att plikten var gjord och att de i stället har ett ansvar gentemot sig själva att få ett gott åldrande.

– De kan tänka att de kanske har tio till femton år utan ohälsa kvar och att det är en lång tid att leva med en person som de inte tycker om så mycket längre. Det kan också handla om att den ena, ofta kvinnan, vill leva ett mer aktivt liv än vad partnern vill, säger Torbjörn Bildtgård, till tidningen.

Skilsmässor inspirerar andra till separation

När par även ser andra som skilt sig finner flera det som en motivation till att våga ta steget och separera.

Efter skilsmässan väljer många att leva som singel eller inleda en ny relation. De som däremot påbörjar en ny kärleksrelation väljer ofta att bli särbo.

– Bland dem som inte tar initiativet till skilsmässan kan det finnas mycket bitterhet. Vi har hört beskrivningar som att de har blivit lämnade på ättestupans brant eller i dödens väntrum. Flera menade att det goda åldrandet hade tagits ifrån dem och att det var för sent att ta igen förlusten, säger Torbjörn Bildtgård, till Dagens Nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!