Då kommer våren till Sverige.
Då kommer våren till Sverige. - Foto: Claus Gertsen /TT/Janerik Henriksson/TT

Då kommer våren till Sverige: "Dubbelt så trevligt"

Snart nalkas det fågelkvitter och ljusare kvällar. På måndag den 20 mars är det vårdagjämning i Sverige – men innebär det att våren är här? Enligt prognos ser det fortfarande lite ostadigt ut.


Vårdagjämning är den tidpunkt på året då dag och natt är lika långa över hela jorden. Detta inträffar två gånger om året, i mars och september.

Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid höstdagjämningen.

Vårdagjämningen sker den 20 mars, vilket innebär att solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut. Men innebär det således att det nu nalkas vår och att det är slut med vinterrusk och gråmulet väder? 

Här har våren redan anlänt

– Den meteorologiska definitionen för vår är att dygnsmedeltemperaturen är över noll grader sju dagar i sträck och de fem stationerna har fått meteorologisk vår, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI till Nyheter24.

Schildt berättar vidare att den meteorologiska våren infunnit sig på vissa platser i Sverige. Det handlar framför allt om Skåne men också längs kusterna och på Gotland. 

– Den 17 mars har vi fått upp vårtemperaturer upp till södra Svealand. Det har klättrat upp, men det pendlar dag till dag. 

Då blir det vår i det avlånga landet

Vårdagjämningen och den meteorologiska våren behöver inte sammanfalla, i de norra delarna i landet Norra kan man behöva få vänta till april eller till och med en bit in i maj, tills våren ger sig till känna.

– Gällande Götaland, Södermanland och östra Svealand skulle jag säga att den meteorologiska vårprognosen infaller runt den 25 mars. Då är det även våffeldagen – så det kan bli dubbelt så trevligt!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.