Bakom gruppen "Löneuppror Tandsköterskor" står initiativtagaren, Anna Ekman-Brescia.
Bakom gruppen "Löneuppror Tandsköterskor" står initiativtagaren, Anna Ekman-Brescia. - Foto: Privat/Pexels

Tandsköterskor lämnar yrket – gör uppror mot låga löner: "Helt omöjligt"

Tusentals tandsköterskor landet runt gör nu ett omfattande uppror och kräver högre lön, skyddad titel samt förbättrade arbetsvillkor. Flera vittnar om rädslan för att inte klara sig ekonomiskt eller att bli beroende av en partner.


Landets tandsköterskor har gått samman och kräver högre ingångslön och mer betalt för att utföra extra uppgifter på delegering. De vill även ha högre status och skyddad titel och gör nu sina röster hörda på sociala medier.

I Facebookgruppen "Löneuppror Tandsköterskor" har 4 396 personer, i skrivande stund, anslutit sig till gruppen som nu blivit en samlingspunkt för upproret.

Medlemmarna vittnar om rädslan för en fattig tillvaro som pensionär och att inte kunna gå runt, eller att bli ekonomiskt beroende av en partner. Många överväger att lämna yrket helt och gå vidare med annat. Bakom gruppen står initiativtagaren, Anna Ekman-Brescia:

– Jag startade gruppen i frustration, med tanken att jag ville försöka få en förbättring så att jag kan ha råd att jobba kvar på min klinik, som jag trivs på och med ett yrke som jag valde att studera till. Uppenbarligen låg det rätt i tiden och den frustrationen jag kände var jag inte ensam om, säger hon till Nyheter24.

Tandsköterskornas lön räcker inte till

Anna Ekman-Brescia jobbar som tandsköterska på Folktandvården i Falun och tjänar 23 000 kronor i månaden innan skatt. Efter skatt får hon ut 17 500 kronor – pengar som hon menar knappt räcker till. 

– Jag fick 23 000 kronor i ingångslön, vilket inte är förhandlingsbart över huvud taget. Att det blev jag som startade upproret är för att med alla kostnader som går upp, så blir det ännu tydligare hur låga lönerna verkligen är. Det största problemet är att det inte finns nån slags löneutveckling att se fram emot. 

Anna berättar vidare att hon gick ned 5 000 kronor i månaden från sitt gamla jobb för att börja jobba som tandsköterska. Hon räds tanken att om hon jobbar kvar som tandsköterska att hon inte kommer upp i den lön hon hade tidigare – innan hon går i pension.

Hon säger också att arbetsuppgifterna är fler än det som står i enlighet med arbetsinstruktionen.

– Tandsköterskorna gör så mycket mer i dag än för några år sedan, vi assisterar inte bara tandläkaren. Men lönen ligger kvar som om vi bara gjorde det. I dag har vi bland annat egna patienter, lägger bedövning, tar röntgen och avtryck, tar hand om reception. Men inget syns i plånboken utan allt 'ingår' i yrket. 

Anna Ekman-Brescia hoppas att upproret kan få till en förändring. Foto: Privat

Mer än hälften överväger att byta arbetsgivare

Utbildningen till tandsköterska är tre terminer och finns på yrkeshögskolan. Och enligt en undersökning från fackförbundet Vision, vid Folktandvården, överväger 55 procent tandsköterskor att byta arbetsgivare på grund av bland annat missnöje med lönen och hög arbetsbelastning.

– Jag har jobbat ett år nu och känner en frustration i att ha studerat i 1,5 år och dragit på mig ett CSN-lån som ska betalas – detta för att knappt ha råd att betala min del av utgifterna hemma. Att spara och lägga undan är helt omöjligt, säger Anna Ekman-Bresica och tillägger:

– Ju mer man pratar med tandsköterskor som jobbat i många år så inser man att lönerna står still och det är inte många som när de går i pension kommer över 30 000 inom den offentliga sektorn i alla fall.

Tandsköterskorna kämpar i alla regioner

Hon berättar att tandsköterskorna kämpar regionalt i alla 21 regioner med namninsamlingar och en gemensam namninsamling för gemene man. 

– Vi kräver att tandsköterska ska bli en skyddad titel. Som det är i dag kan vem som helst egentligen bli anställd som tandsköterska på en klinik. Och med tanke på att vi gör så mycket mer idag med patienten så är det inte säkert för patienten att en eventuellt outbildad människa gör vårat jobb, avslutar Anna Ekman-Bresica.

Kraven från tandsköterskorna. Foto: Privat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.