Odla kryddväxter inomhus och utomhus.
Odla kryddväxter inomhus och utomhus. - Foto: Pexels/TT

Odla kryddväxter inomhus och utomhus – så lyckas du året runt

Odla egna kryddväxter är både roligt och praktiskt. Det ger dig tillgång till färska kryddor året runt och går att ha både inomhus och utomhus. Oavsett om du har en trädgård eller bara en liten fönsterbräda så finns det viktiga skötselråd att följa.


Att plantera örter hemma kan vara ett bra sätt att lägga till smak och näring i din matlagning samtidigt som det ger en trevlig inredningsdetalj.

Men att ta hand om dina örter kräver lite kunskap och engagemang. Här är några grundläggande skötselråd som Nyheter24 fått ta del av med hjälp av Blomsterfrämjandet.

Därför ska du spara kaffesumpen – sätter fart på dina växter.

Odla kryddor hemma – så lyckas du

Det är viktigt att inte övervattna dina örter, för mycket vatten kan leda till rotförfall och andra sjukdomar. Ett bra sätt att veta när det är dags att vattna dina örter är att kontrollera jorden.

Det är också viktigt att se till att dina örter har tillräckligt med dränering för att undvika översvämning.

De flesta örterna behöver mycket ljus för att trivas. Placera dina örter på ett ställe där de får minst sex timmars direkt solljus varje dag. 

Använd en växtlampa för att ge dina örter rätt ljus. Foto: Pontus Lundahl/TT

Om du inte har tillräckligt med naturligt ljus, kan du använda en växtlampa för att ge dina örter det ljus de behöver. 

De flesta örter trivs bäst vid en temperatur mellan 18 och 24 grader Celsius. Se till att dina örter inte utsätts för extrem värme eller kyla.

Så får du dina örter att växa och trivas

  1. Att tillföra gödsel kan hjälpa dina örter att växa och trivas. Använd en flytande gödsel eller en långsamt frisättande gödsel var sjätte månad.
  2. Beskärning är viktigt för att hålla dina örter friska och välmående. Ta bort döda eller sjuka blad eller stjälkar så snart du upptäcker dem. Beskärning kan också hjälpa till att främja tillväxt och förhindra att dina örter blir för stora.
  3. Vissa örter trivs bäst i högre luftfuktighet. Om du har problem med torr luft i ditt hem, kan du överväga att placera en luftfuktare nära dina örter.
  4.  Placera dina örter på en plats där de inte utsätts för drag eller andra extrema förhållanden. Det är också viktigt att se till att dina örter inte placeras nära värmekällor eller kallt drag.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!