Så här kan du höja din partners pension och göra det mer jämställt.
Så här kan du höja din partners pension och göra det mer jämställt. - Foto: Pexels/Fredrik Sandberg/TT

Så kan du höja din partners pension med 2 000 kronor: "En gåva"

Att spara till pensionen är viktigt för att kunna leva ett bekvämt liv som pensionär. Men vad händer om din partner har en lägre pensionsgrundande inkomst eller har varit utanför arbetsmarknaden under en längre period? Då kan du överlåta din pensionsrätt.


Skillnaderna mellan personer när det gäller vad man sparat ihop till pensionen är en fråga som har varit aktuell under en lång tid. En faktor som påverkar pensionen är ojämlikheterna som finns på arbetsmarknaden.

Det är ofta kvinnor som har lägre pensioner än män enligt Pensionsmyndigheten.

Vanliga uppfattningar om pensionen – det här måste du ha koll på.

Överlåt din pensionsrätt till din partner

Ett enkelt sätt att minska skillnaderna i pensionen är att överlåta den enes pensionsrätt för premiepensionen till den andre partnern. Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen.

Du kan enbart föra över premiepensionsrätter du tjänar in under det år du begär överföringen och åren därefter enligt Pensionsmyndigheten

Lista: 4 råd inför premiepensionen 

  1. Sista dag för överföring av årets insättning är den 30 april. Premiepensionen är den enda pension som kan ges bort, "en gåva som kan ge mottagaren upp till 2 000 kronor mer i månaden", skriver Länsförsäkringar.
  2. När överföringen är gjord kan pengarna således inte tas tillbaka, det är inte möjligt att retroaktivt föra över pengar.
  3. Den som för över sin premiepension kan välja själv under hur lång tid överföringen ska gälla och att överföringen ska upphöra automatiskt vid skilsmässa.
  4. Det finns även skattefördelar för den som väljer att ge bort premiepensionen. 

Källa: Länsförsäkringar och Pensionsmyndigheten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!