Nyheter24 listar åtta klassiska tv-serier som tittarna älskat
Nyheter24 listar åtta klassiska tv-serier som tittarna älskat - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Maja Suslin/TT

8 klassiska tv-serier vi aldrig glömmer – minns du pärlorna?

Här kommer en lista med svenska tv-serier som garanterat väckt känslor hos svenska folket genom åren. Från klassiker som skildrar livet till havs till moderna serier om människor som kämpar med att skaffa jobb.


1. Skärgårdsdoktorn 

Sändes mellan åren1997-2000 i SVT. Serien utspelade sig i skärgården där doktorn Johan, spelad av Samuel Fröler balanserar livet i tjänsten på öarna tillsammans med att vara pappa till sin dotter, spelad av Ebba Hultkvist. Serien har med åren fått kultstatus!

2. C/o Segemyhr 

Serien om mannen "som var mellan två jobb" sändes i TV4 mellan åren 1998-2003. I den klassiska komediserie fick vi följa Fredrik Segemyhr, spelad av Johan Ulveson, och hans arbetslösa liv tillsammans med sambon och de två inneboende. I rollerna syntes Sussie Eriksson, Lennart Jähkel och Olle Sarri

3. Heja Björn 

En kortlivad men oförglömlig humorserie om Björn, spelad av Olle Sarri, som lever tillsammans med sin fru Sanna, spelad av Helena af Sandeberg. Björns bror Henrik, spelad av Peter Wahlbeck är ett ständigt störningsmoment i parets vardag. Serien sändes i TV4 mellan åren 2002-2003.

4. Solsidan 

En av de allra mest uppskattade och hyllade humorserierna i svensk tv-historia. Serie har fått ett återuppvaknande och sedan 2019 görs nya säsonger. Felix Härngren, Mia Skäringer Lazar, Johan Rheborg, Josefine Bornebusch och Henrik Dorsin är bara några skådisar vi ser i serien som utspelar sig på Solsidan i Stockholm. Mellan 2010-2015 sändes serien och 2019 valde TV4 att göra fler säsonger.

Solsidan är den enda serien på listan som faktiskt är vid liv än i dag. 

5. Rederiet

Om du skulle vara med i ett musik-quiz och introt till Rederiet spelas, så kommer du garanterat sätta rätt svar på två sekunder. Det klassiska introt är fastetsat i svenskarnas huvud. I den kultförklarade serien får vi följa familjen Dahlén och båten Freja där allt kan tänkas hända. 

Den sändes på SVT mellan 1992-2002. 

6. Tre kronor

En av nittiotalets mest klassiska serier sändes på TV4 och hette "Tre Kronor". Den sändes mellan 1994-1999. 

Serien utspelar sig i den fiktiva Stockholmsförorten Mälarviken där vi får följa olika familjers liv och utmaningar. Slutet är än i dag något som många har svårt att glömma. Pastorn Sten Frisk, spelad av Per Ragnar, sprängde cafét ”Tre kronor”. 

Per Ragnar då och nu. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Jonas Ekströmer

7. Varuhuset 

Den här klassikern sändes i fem säsonger mellan 1987-1989 på SVT. Handlingen utspelar sig på Öhmans varuhus där vi får följa personalens liv. Några skådespelare som medverkade var bland andra Christina Schollin, Peter Falck, Karin Falck och Mikael Ekman.

8. Svensson, Svensson

En annan klassisk humorserie är SVT:s "Svensson Svensson" som sänds i flera omgångar mellan 1994-2008. 

Vi får följa familjen Svensson och deras fartfyllda och ibland märkliga liv i Vivalla. Pappa Gustaf, spelad av Allan Svensson, är en stolt brevbärare vars livsgärning är att alla att förstå att yrket är det mest nobla som finns. Något som mamma Lena, spelad av Suzanne Reuter, inte alltid håller med om. 

TV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!