Puckellaxen börjar bli mer förekommande i Sverige och Norge
Puckellaxen börjar bli mer förekommande i Sverige och Norge - Foto: Ryohei Moriya/AP och Gorm Kallestad

Rysk kaniballax påträffad i svenska vatten – experten: ”Art med mycket hög risk”

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att den invasiva arten puckellax börjat etablera sig i Norge. Faktumet är att den redan finns i svenska vatten.


Norge förbereder sig just nu på att den invasiva arten puckellaxen ska invadera norska vatten. Arten började planteras i ryska floder med utlopp i Vita havet och Barents hav. Planteringen utfördes åren 1956-1963 och 1967-1975, enligt havs och vatten myndigheten. Anledningen till att den nu fått större spridning i nordiska vatten för att den frodas i varma vatten, och i och med den globala uppvärmningen ökar temperaturen i Nordatlanten.

Puckellaxen är väldigt aggressiv och är känd för att bita andra laxar. När den sedan dör ligger den kvar i älvar, detta kan bidra till spridning av bakterier till både djur och människor, rapporterar Sveriges Radio.

Finns i Sverige

Men det slutar inte i Norge. Faktum är att puckellaxen redan påträffats i Sverige.

– Sedan 2017 har ett betydande antal fynd gjorts i västra Sverige. Arten har en strikt tvåårig livscykel, och det är det de uddaårslekande som lyckats klart bäst i att etablera sig i europeiska vatten. I SLU Artdatabankens klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige (ArtDatabankens risklista) faller puckellax ut som en av de arterna med mycket hög risk, säger Michael Diemer, utredare på enheten för biologisk mångfald på havs och vatten myndigheten till Nyheter24.

Kasta inte tillbaks i vattnet

Huruvida puckellaxens intåg i svenska vatten kan leda till problem är fortfarande inte helt säkert.

– Påverkan är fortfarande oklar, men det finns risk att konkurrens om föda och lekplatser med lax och öring kan uppstå. Puckellaxens honor försvarar lekplatserna till dess att de dör och det är inte osannolikt att detta skulle kunna störa leken för öring och lax. Även parasiter som förs till andra laxfiskar är ett sannolikt hot. Puckellaxen är relativt nära släkt med lax och öring finns en oro att hybridiseringar skulle kunna uppstå, säger Michael Diemer till Nyheter24.

Om du lyckas få en puckellax på kroken finns det några åtgärder du bör ta.

– Vi ser gärna att om en puckellax fiskats upp, att den avlivas direkt och inte kastas tillbaka i vattnet. Vi uppmanar också till att rapportera fyndet, enklast sker det via www.rappen.nu, säger Michael Diemer till Nyheter24.

/
Hav
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!