Dyra missen många gör under resan – kan vara avgörande
Gabriella Hallberg berättar för Nyheter24 vad som gäller om man blir sjuk utomlands. - Foto: Konsumenterna pressbild & Pexels

Sjuk på semesterresan? • Då har du rätt till ersättning – dyra misstaget många gör

Det är många som är ute och reser på sommaren, men vad händer om man blir sjuk? Sjukdom kan innebära dyra läkarbesök, semesterdagar som går förlorade och inställda flygresor. Det här gäller när du blir sjuk och då får du pengar via din försäkring.


Är du utomlands under semestern och har oturen att bli sjuk? Då finns det vissa riktlinjer som kan vara avgörande för att slippa betala kopiösa mängder med pengar. 

Nyheter24 har pratat med Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå om vad som gäller försäkringsmässigt vid sjukdom utomlands.

Avgörande detaljen många glömmer

Ibland sker det att man måste uppsöka sjukvård när man befinner sig utomlands. Det kan kännas komplicerat och ovisst. Kostnaderna kan även vara rätt så höga och det kan bli ett stressmoment för den som reser att behöva betala en hög summa pengar. 

Många har en försäkring som täcker läkarbesök och medicin utomlands. Däremot finns det några punkter som är viktiga – och rent avgörande för att kunna få ersättning. 

– Spara alltid kvittot efter ett läkarbesök eller inköp av medicin. Det är jätteviktigt, säger Gabriella Hallberg.

Enligt henne är det en klassisk miss, att man tappar bort kvittot eller glömmer bort att ta med det hem till Sverige igen. Men kvittot fungerar som ett bevis för att du har rätt till ersättning, utan det kan det bli problem.

– Det är avgörande för att få ersättning, att du sparar underlag för dina utlägg, berättar Gabriella Hallberg.

Ersättning för förlorad semester

Gabriella Hallberg berättar att det även kan vara möjligt att få ersättning för de semesterdagar som gått till spillo då man inte kunnat nyttja dem. Man kan dessutom rätt till en ersättningsresa. Sistnämnda gäller det dock att man är sjuk minst halva veckan. 

Dessutom måste man ha ett intyg från läkaren där man uppmanas vistas på hotellrummet under sjuktiden. Om man behövt vara på sjukhus i flera dagar kommer det att stå i ens journal, vilket räknas som intyg.

– Du kan alltså inte ha influensa men ändå kunna ligga på stranden för att ansöka om ersättningen, säger Gabriella Hallberg.

Då gäller INTE ersättning utomlands

Har man varit sjuk tre månader innan avresa och behövt uppsöka läkarvård för sjukdomen får man oftast ingen ersättning om man insjuknar i samma sjukdom om man söker vård utomlands. Man får inte ha en pågående sjukdom, utan bara akuta försämringar ersätts. 

– Här borde man själv avgjort innan resan ifall man är tillräckligt frisk för att åka utomlands, förklarar Gabriella Hallberg och tillägger: 

– Har man däremot drabbats av till exempel plötslig yrsel och högt blodtryck men måste vanligtvis inte uppsöka läkare för det, räknas det som ett akut sjukdomsfall om sjukvård behövs under en utlandsvistelse.

Hon förklarar att gränserna kan vara lite luddiga och att det är svårt att säga i förväg vad som inte räknas som ett akut sjukdomsfall i situationer som dessa. Se till att kontakta ditt försäkringsbolag och gör en medicinsk förhandsbedömning om du har en sjukdomshistorik eller behandlas för något så får du mer klarhet i hur försäkringen gäller.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!