Kvinnan stal läsk, glass och en smörgås.
Kvinnan stal läsk, glass och en smörgås. - Foto: Pontus Lundahl/Fredrik Sandberg/TT

59-årig kvinna stal läsk och glass från Hemköp – skyllde på sin sambos blodsocker

En 59-årig kvinna blev påkommen med att ha stulit glass, läsk och en smörgås från Hemköp. Hon skyllde då på sin sambos blodsocker och menade att hon handlat i nöd.


En 59-årig kvinna gick in på Hemköp i Haninge Centrum och plockade på sig glass, läsk och en smörgås den 5 maj 2023. Hon lämnade sedan butiken utan att betala för produkterna, som hade ett sammanlagt värde på 239 kronor.

Kvinnan blev påkommen vid butikens lastkaj, men menar att hon inte har begått något brott, då hon handlat i nöd. Nu har fallet tagits upp i Södertörns tingsrätt och kvinnan menar att hon tog varorna för att hennes sambo hade sockerkänningar och behövde få i sig socker. 

Nöd är när fara hotar liv

Enligt 24 kapitlet och fjärde paragrafen i brottsbalken utgör en gärning som någon begår i nöd endast brott om den med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt är oförsvarliga.

Enligt paragrafens andra stycke föreligger nöd när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse.

Kvinnan döms till böter

Kvinnans skäl till att stjäla räknas inte som en nödsituation och hon döms därför till 30 dagsböter om 50 kronor.

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!