Det finns en sak att tänka på innan du applicerar solkräm.
Det finns en sak att tänka på innan du applicerar solkräm. - Foto: Erik Simander/TT / Erik Simander/TT

Läkaren varnar: Det ska du aldrig göra med solkrämen

Sommaren är snart här och det är dags att plocka fram solkrämen. Men det finns en sak du måste tänka på innan du smörjer in dig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I en ny undersökning av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket framgår det att en av tio svenskar inte använder solskydd

Sofia Bodare, utredare vid Läkemedelsverket, skriver till TT att många svenskar skyddar sig för dåligt – något hon starkt avråder ifrån.

"Att inte skydda sig alls är en dålig idé. Många känner till att solens strålar kan orsaka cancer och att kläder skyddar mot solens strålar. Trots det är det få som skyddar sig tillräckligt bra."

Att skydda sig mot solen är alltså en nödvändighet, oavsett om det är att vistas i skuggan, ha på sig skyddande kläder eller applicera rikligt med solkräm. Men när du gör det sistnämnda finns det en sak du bör se upp för.

LÄS MER: Enkla knepen – så får du bort solkrämsfläckar från kläderna

Det ska du aldrig göra med solkrämen

Det misstag som vissa gör när de ska använda solkräm är att inte förhålla sig till bäst före-datumet på förpackningen. För Göteborgs-Posten förklarar hudläkaren Sam Polesie varför utgången solkräm alltid bör undvikas.

– Ofta står det en symbol på förpackningen – 6 M för sex månader eller 12 M för tolv – och det är viktigt att du håller dig till det efter du öppnat förpackningen. Sannolikt finns det kvar aktiva substanser, men produktutvecklaren kan inte säkerställa att det är i tillräcklig mängd för konsumenten, säger han till tidningen.

Om du använder utgången solkräm finns det alltså en risk att du egentligen inte skyddar dig från solen överhuvudtaget.

LÄS MER: Nya trenden: Använd öl istället för solkräm – men funkar det?

Många använder för lite solkräm

Polesie konstaterar även att många människor tenderar att applicera för lite solkräm.

– Vi vet att väldigt få av våra patienter använder tillräcklig mängd för att uppnå den solskyddsfaktor som står angiven på förpackningen. Vi ser faktiskt i studier att bara 25-50 procent av solskyddsmedlet används, förklarar han för GP och lägger till:

– För att kompensera mot underanvändningen rekommenderar vi våra patienter att använda högre solskyddsfaktor. Som hudläkare rekommenderar vi minst faktor 30, gärna 50 eller över.

LÄS MER: Tennisstjärnan fick hudcancer: "Använd solskydd"

Så mycket solkräm ska du använda

Även läkaren Marta Laskowski påstår att folk generellt sett smörjer in sig för lite – och rekommenderar precis som Polesie att alltid använda solkräm med faktor 30 eller över.

– Solskyddsfaktor 50 till ansiktet och minst 30 till kroppen. Folk smörjer generellt in sig alldeles för lite och för sällan. Man bör återapplicera varannan timme och efter bad – även om solkrämen är vattenresistent. Till en helkroppsinsmörjning går det åt ungefär sju teskedar, säger hon i en intervju med TT.

LÄS MER: Varnar för vårsolen: Alldeles för lite kräm