Nu har väljarna sagt sitt.
1 av 2
Nu har väljarna sagt sitt. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Här börjar feministiskt intiativs politik.
2 av 2
Här börjar feministiskt intiativs politik. - Foto: Leif R Jansson

Lika lön för lika jobb - om väljarna får bestämma

Feministiskt initiativ lät väljarna rösta fram partiets tre prioriterade valfrågor. Löneskillnader, arbetstidsförkortning och ett nej är ett nej kommer att stå högst på partiets agenda.    


Nu har tre tusen väljare sagt sitt och högst på listan står jämställda löner följt av arbetstidsförkortning samt "ett nej är ett nej" - det vill säga att brist på samtycke ska vara grund för våldtäkt i lagen.

I ett pressmeddelande presenteras partiets fjortonpunktslista med frågor partiet kommer att driva i valrörelsen, men med extra betoning på de tre första.

Löneskillnaderna består

Talesperson Gudrun Schyman är glad över att arbetsmarknadsfrågorna har kommit högt på agendan:

- Det är en viktig och samtidigt bred fråga. Feministiskt initiativ ses ofta som ett enfrågeparti. Så är det inte, vi har bara en annan utgångspunkt säger Gudrun Schyman till Nyheter24.

- Frågan om löneskillnader har varit aktuell under 30 år men inget parti har vågat ta i den för att man inte vill utmana fack och arbetsgivare, menar fi:s talesperson.

Kejsaren står naken

I svensk politik lämnas lönebildningen till arbetsmarknadens parter: facken och arbetsgivarna. Feministiskt initiativ säger att denna modell är omöjlig:

- De har misslyckats alltför länge och kejsaren står naken. Arbetsmarknadens parter kan inte lösa en sådan gränsöverskridande fråga eftersom de måste försvara sina enskilda medlemmar, säger Gudrun Schyman.

Jämställdhetsfond

För att slutgiltigt avskaffa löneskillnaderna mellan kvinnor och män vill partiet att staten tar ett tydligt ansvar - också finansiellt.

- Lönediskrimineringen ska ses i en tioårsperiod och ett inledande initiativ är en jämställdhetsfond som arbetsgivare kan söka pengar från för att höja kvinnors löner.

Gudrun Schyman menar att feministiskt initiativ har fackföreningsrörelsen med sig.

- Förslaget har väckt stort intresse i fackföreningsrörelsen och vi kommer att bedriva en stor samtalskampanj om detta på politikerveckan i Almedalen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!