Sexförbrytare ska tvingas till vård

Alliansregeringen vill göra det obligatoriskt med eftervård för dömda sexualbrottslingar.


Enligt regeringens förslag ska en dömd sexbrottsling få en särskild påföljd med krav på vård efter en fängelsevistelse.

– Vi vet att en del personer har en risk för återfall på grund av de problem de har. Då borde man kunna koppla någon typ av uppföljningsvård till detta och det fungerar inte idag, säger justitieminister Beatrice Ask (m) till Sveriges Radios Ekot.

De fyra allianspartiernas gemensamma arbetsgrupp inom det rättspolitiska området föreslår en gemensam politik för nästa mandatperiod. Och där har nu det gamla folkpartiförslaget om obligatorisk eftervård fått gehör av de andra partierna.

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson - som också ingår i arbetsgruppen - skriver på sin blogg att "den som dömts för ett allvarligt eller upprepade fall av sexualbrott ska helt enkelt kunna åläggas av domstol att följa en individuell behandlingsplan, och även övervakas en viss tid efter fängelsetiden".

Att avvika från behandlingsplanen innebär att man blir inlåst en längre tid. Justitieminister Beatrice Ask vill utreda gruppens förslag.

– Det är ett gränsland därför att det är klart att man ska vara fri därför att man har avtjänat sitt straff, men om man har ett problem som innebär att man har en risk för att begå nya sexualbrott så behöver vi koppla på något. Det är inte säkert att den här typen av personer hamnar i inom rättspsykiatrisk vård från början. Då måste vi ha ett mellanläge och det är det vi vill utreda, säger hon till Ekot.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.