Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greenpeace ockuperar Vattenfall

- 28/04/2010, 09:52 -
1 av 9

Nyheter24

2 av 9

Nyheter24

3 av 9

Nyheter24

4 av 9

Nyheter24

5 av 9

Nyheter24

6 av 9

Nyheter24

7 av 9

Nyheter24

8 av 9

Nyheter24

9 av 9

Nyheter24

Aktivister från miljöorganisationen Greenpeace har belägrat Vattenfalls huvudkontor i Stockholm.

Utanför Vattenfalls huvudkontor intill Humlegården på Östermalm i Stockholm sitter ett tjugotal Greenpeaceaktivister som belägrat byggnaden.

På fasaden klättrar ytterligare fem aktivister som med hjälp av rep firar sig upp och ner för byggnaden.

Greenpeace har belägrat energijättens huvudkontor i protest mot att statliga Vattenfall bedriver kolkraftverk och kärnkraftverk runtom i Europa. Nu ställer de krav på näringsminister Maud Olofsson (c) och regeringen.

– Vi är här för att stoppa Vattenfalls smutsiga kol- och kärnkraftverk som är skadliga för miljön. I morgon har Vattenfall årsstämma och vi vill att Maud Olofsson, som är ansvarig minister, ska kräva att man satsar på förnyelsebart i stället, säger aktivisten Rebeca Benavente, 23, till Nyheter24.

Trots att Vattenfalls verksamhet debatterats flitigt de senaste åren har ingenting hänt, menar Greenpeace.

– För en månad sedan presenterade Maud Olofsson ett nytt ägardirektiv som inte gör någon skillnad. Vi vill att 100 procent av Vattenfalls energiproduktion ska bestå av förnybar energi, säger Rebeca Benavente, som suttit och blockerat ingången till Vattenfall sedan sex på onsdagsmorgonen.

Hur länge tänker ni sitta kvar?

– Så länge det behövs. Men vi hoppas att Maud Olofsson redan på årsstämman i morgon ställer krav på Vattenfall.

De svenska Greenpeaceaktivisterna har också fått internationell uppslutning i aktionen mot Vattenfall. Sebastian Gozebniak, 29, har kommit hit från Polen för att delta i belägringen.

– Jag är här för att jag tror på saken. Kärnkraft och kolkraft är dåligt.