Torsdag 19 Maj
Stockholm

Rödgröna vill pungslå rika - men inte de rikaste

Förmögenhetsskatten ska återinföras för att mjölka dem som tjänar bra på pengar till statens kassakista. Men de allra rikaste kan räddas av ett tak på skatten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De rödgröna vill återinföra en förmögenhetsskatt. Den ska dock inte se ut som den gamla.

Och miljöpartiets språkrör, Maria Wetterstrand, säger att den inte ens ska heta förmögenhetsskatten:

– Vi ska inte införa förmögenhetsskatten. Vi har sagt att vi ska införa en skatt som riktar sig mot gruppen förmögna, säger hon till Morgonekot i Sveriges Radio.

Den nya förmögenhetsskatten ska tas ut på taxerade förmögenheter från två miljoner för singelbeskattade och fyra miljoner för sambeskattade.

Det innebär att förmögenhetsskatten som tidigare i huvudsak betalas in av dem som äger en betald villa i en attraktiv förort som enda kapital.

Troligen tak på skatten

– Vi vill inte ha tillbaka den gamla förmögenhetsskatten som gick att komma runt för de riktigt rika. Den läckte som ett såll. Å andra sidan förhindrade den kapitalbildning främst bland småföretagare, säger Mikaela Valtersson, ekonomiskpolitisk talesperson för miljöpartiet till nyhetsbyrån TT.

Men troligen blir det ett tak på skatten. Socialdemokraternas tidigare förslag är att singelhushåll inte ska behöva betala mer än fem miljoner i skatt och sambeskattade inte mer än tio miljoner.

Den gamla förmögenhetsskatten gjorde till exempel att H&M-miljardären Stefan Persson betalade så lite som 62 miljoner i förmögenhetsskatt.

Ett tak innebär att att de allra rikaste får en klar förbättring jämfört med den gamla förmögenhetsskatten.

I tidigare beräkningar har socialdemokraterna räknat med att denna skatt ska ge 3,4 miljarder kronor till statskassan. Det gemensamma rödgröna förslaget är mer optimistiskt och räknar hem fyra miljarder kronor årligen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela