Rödgröna vill pungslå rika - men inte de rikaste

Förmögenhetsskatten ska återinföras för att mjölka dem som tjänar bra på pengar till statens kassakista. Men de allra rikaste kan räddas av ett tak på skatten.


De rödgröna vill återinföra en förmögenhetsskatt. Den ska dock inte se ut som den gamla.

Och miljöpartiets språkrör, Maria Wetterstrand, säger att den inte ens ska heta förmögenhetsskatten:

– Vi ska inte införa förmögenhetsskatten. Vi har sagt att vi ska införa en skatt som riktar sig mot gruppen förmögna, säger hon till Morgonekot i Sveriges Radio.

Den nya förmögenhetsskatten ska tas ut på taxerade förmögenheter från två miljoner för singelbeskattade och fyra miljoner för sambeskattade.

Det innebär att förmögenhetsskatten som tidigare i huvudsak betalas in av dem som äger en betald villa i en attraktiv förort som enda kapital.

Troligen tak på skatten

– Vi vill inte ha tillbaka den gamla förmögenhetsskatten som gick att komma runt för de riktigt rika. Den läckte som ett såll. Å andra sidan förhindrade den kapitalbildning främst bland småföretagare, säger Mikaela Valtersson, ekonomiskpolitisk talesperson för miljöpartiet till nyhetsbyrån TT.

Men troligen blir det ett tak på skatten. Socialdemokraternas tidigare förslag är att singelhushåll inte ska behöva betala mer än fem miljoner i skatt och sambeskattade inte mer än tio miljoner.

Den gamla förmögenhetsskatten gjorde till exempel att H&M-miljardären Stefan Persson betalade så lite som 62 miljoner i förmögenhetsskatt.

Ett tak innebär att att de allra rikaste får en klar förbättring jämfört med den gamla förmögenhetsskatten.

I tidigare beräkningar har socialdemokraterna räknat med att denna skatt ska ge 3,4 miljarder kronor till statskassan. Det gemensamma rödgröna förslaget är mer optimistiskt och räknar hem fyra miljarder kronor årligen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.