Näringsminister Maud Olofsson (c) ger inte mycket för den rödgröna jobboffensiv mot småföretagen.
Näringsminister Maud Olofsson (c) ger inte mycket för den rödgröna jobboffensiv mot småföretagen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Maud sågar rödgrön företagsflört

Regeringen och näringslivet tror inte på rödgrönas löften till småföretagare.


De rödgröna partierna har lovat att satsa på sänkta arbetsgivaravgifter för att få fler unga i jobb.

Men alla är inte övertygade om att den rödgröna charmoffensiven mot småföretag kommer att råda bot på arbetslösheten bland ungdomar.

– Det här är totalt missvisande, här lovar de skattesänkningar för sex miljarder men nämner inte att de tänker höja skatten med 30 miljarder, säger näringsminister Maud Olofsson (c) till Svenska Dagbladet.

Trots att oppositionen säger att arbetsgivare som anställer en person mellan 20-25 år kommer att få en skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften menar näringsministern att notan i slutänden blir dyrare för arbetsgivarna.

– Det är skattehöjningar på tio miljarder kronor för arbetsgivare om man har ungdomar anställda. Sedan vill de införa bland annat högre energiskatter på elva miljarder vilket kan bli väldigt dyrt om du till exempel driver ett åkeri, säger Maud Olofsson till SvD.

Jan Carlzon, ordförande på Företagarna, är mer positiv gentemot satsningen på småföretag.

– Det är där tillväxten sker, företag med upp till 50 anställda står för hundratusentals nya jobb de senaste åren, säger Jan Carlzon till SvD.

Men att de rödgröna vill återinföra förmögenhetsskatten är inte ett beslut han välkomnar.

– Förmögenhetsskatten skulle i störst utsträckning drabba vanliga människor vars fastigheter ökat i värde, säger han till SvD.

Urban Bäckström, vd för Svenskt näringsliv, håller med Carlzon. Bäckström tycker inte att oppositionens företagarpolitik är särskilt trovärdig.

– Det är bara en massa duttande med åtgärder och att, som de nämnde förut, vilja återinföra förmögenhetsskatten skickar en allvarsam och bekymmersam signal till företagare i Sverige, säger Urban Bäckström.

Svenskt näringslivs ordförande är också överens med Maud Olofsson om att de rödgröna inte räknat ordentligt på sina förslag.

- De rödgröna partiledarna verkar sitta med var sin sedelpress. Det allvarligaste är att man riskerar räntehöjningar som driver upp inflationen och minskar investeringsviljan, säger Maud Olofsson till SvD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.