Torsdag 11 Aug
Stockholm

Centern: "Rödgröna hotar ungas jobb"

Annie Johansson (c) hävdar att det rödgröna förslaget slår hårt mot ungas arbetstillfällen.
Annie Johansson (c) hävdar att det rödgröna förslaget slår hårt mot ungas arbetstillfällen. Foto: Tobias Wahlqvist

Centerpartiet pekar i en rapport på att det rödgröna förslaget att slopa halveringen av arbetsgivaravgifter för unga skulle kosta 18,2 miljarder om året och hota ungas jobb.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Det blir ohyggligt dyrt att ha unga anställda, säger Annie Johansson, centerpartiets talesperson i ungdoms- och arbetsmarknadsfrågor, till Dagens Nyheter.

Enligt centerpartiets rapport skulle förslaget att slopa halveringen av arbetsgivaravgiften för unga kosta landets kommuner, landsting och företag 18,2 miljarder kronor årligen.

– Det kommer att leda till att många unga förlorar sina jobb. Blir det dubbelt så dyrt att anställa så blir det hälften så många jobb, säger Annie Johansson till DN.

En matbutik med tio anställda - varav två under 26 år - skulle få betala 256 000 kronor mer om året, enligt ett räkneexempel i rapporten.

– En Icahandlare har då att välja mellan att höja priserna på maten eller att ta bort någon av de anställda. Då väljer nog många handlare att inte ha kvar den unga anställda, säger Annie Johansson till DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.