Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vill de rödgröna satsa på jobb

De rödgröna tror inte på sänkt skatt för att få fler i arbete.

De rödgröna tror inte på sänkt skatt för att få fler i arbete.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nyheter | 15/06/2010 12:19

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet vill ha nya investeringar i stället för fler skattesänkningar.

För att bekämpa arbetslösheten vill den rödgröna oppositionen investera i bland annat infrastruktur, klimatomställning, bostäder, välfärd och utbildning. Det skriver socialdemokraternas Mona Sahlin, miljöpartiets Maria Wetterstrand och Peter Eriksson samt vänsterpartiets Lars Ohly på Dagens Nyheters debattsida.

De rödgröna har låtit opinionsinstitutet Novus fråga väljarna om de skulle jobba mer, mindre eller lika mycket om de fick sänkt skatt.

Och resultatet visar att 86 procent skulle arbeta lika mycket medan fem procent skulle jobba mindre med ytterligare skattesänkningar. Bara fyra procent säger att de skulle jobba mer.

De rödgröna drar slutsatsen att skattesänkningar inte leder till fler jobb.

– Jobben – inte skatterna – är valets viktigaste fråga. För att ta Sverige ur arbetslösheten behöver vi investera i effektiva insatser som leder till fler riktiga jobb, skriver Sahlin, Ohly, Wetterstrand och Eriksson.

– Vårt recept för framtidstro handlar om att sänka skatten för små företag, att investera i klimatomställningen – bostäder och infrastruktur, att investera i välfärden och i utbildning samt att genomföra en rivstart för att ge Sveriges ungdomar nya möjligheter, säger de rödgröna på DN Debatt.