Fredag 19 Aug
Stockholm

Mona Sahlin grillas i SVT

På torsdagskvällen var det dags för den första partiledarutfrågningen i SVT. Etta till rakning: S-ledaren Mona Sahlin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I studio två hos Sveriges Television var det i kväll premiär för partiledarutfrågningarna och dags för oppositionsledaren och de rödgrönas statsministerkandidat Mona Sahlin att drabba samman med SVT:s rutinerade utfrågare - Mats Knutson och Anna Hedenmo.

49 kronor för 100 mil körning. Det var Mona Sahlins första svar i partiledarutfrågningen.

– Jag vill att de ska kunna åka bil, men jag vill inte att de ska fastna i bensinberoende, var s-ledarens besked till landsbygdens folk, som inte har buss och tunnelbana.

49 öre tänker de rödgröna höja bensinpriset med.

Mona Sahlin grillas därefter om rättvisan i att pensionärerna får så stora skattesänkningar, medan till exempel förtidspensionärer inte får skattesänkningar.

– Den här regeringen har skapat så stora orättvisor att det inte går att rätta till alla på en gång, säger Mona Sahlin.

På frågan om det är vänsterledaren Lars Ohlys skattepolitik som gäller eller socialdemokraternas svarar Mona Sahlin:

– Det är väl ingen som utesluter att en eller annan skatt behöver höjas. Men vi har lärt oss att kompromissa. Vi har redovisat det vi tror är nödvändigt för att trygga välfärden.

När Joanna, en kvinna från Polen, som jobbar som städerska i Sverige får ställa en fråga väljer hon, inte förvånande, rut-avdraget, som de rödgröna vill avskaffa.

– Om man inte kan göra allt så måste man välja. Och mitt val är att det finns oändligt många områden som är viktigare att prioritera.

Den som är ung och arbetslös ska söka jobb och först om tre månader kan man få delta i åtgärder. Mona Sahlin är kritisk mot det hon kallar "aktivitetsförbud".

– Varför ska unga inte från första dagen kunna få de insatserna? Jag menar att ungdomsarbetslösheten kräver så mycket insatser. Att ge unga utbildning, att plocka in dem på arbetsträning.

Om sverigedemokraterna kommer in i riksdagen vill Mona Sahlin att det block som blir störst försöker bilda regering. Själv kan hon tänka sig att söka stöd högerut:

– I så fall skulle vi ta kontakt med mittenpartierna.

Vilka är mittenpartierna i dag egentligen?

– Ja, det är en bra fråga - om det finns några kvar. Men det är centern och folkpartiet vi har sagt att vi ska fråga.

På frågan om förmögenhetsskatten ska undanta de allra rikaste även forsättningsvis - med en rödgrön regering - ger Mona Sahlin SVT:s Mats Knutson delvis rätt:

– Det har ju också handlat om att det här inte ska hindra tillväxtmöjligheterna. För Sverige behöver resurser till välfärden. Då tycker jag att det här är en rimlig väg.

Utfrågningen halkar in på vårdvalsmodellen - som de rödgröna sagt sig vilja avskaffa.

– Vi är inte mot valfriheten. Eller mot att det växer nya vårdcentraler. Eller att det finns privata företag i landstinget. Men det är vård efter behov som ska avgöra.

Till slut läser SVT:s Axel Gordh Humlesjö upp en fråga från Fook på Twitter - vad händer om du förlorar valet? Avgår du då?

– Jag tänker ta över efter Reinfeldt den 20 september. Det är det som är mitt jobb.

– Du kan väl återkomma då, efter den 19 september, säger s-ledaren Mona Sahlin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.