19 miljoner tomma hus i USA

"När du redan är under vatten och priset sjunker, tenderar du att gå därifrån."


Tittar vi på hur bostadsmarknaden sett ut i USA under 2008 skymtar vi ett rekord. 19 miljoner tomma hus och ett rekordlågt antal bostadsrättsinnehavare. Banker övertog hus snabbare än vad de kunde sälja dem. Det här är finanskrisens epicentrum.

Och när huspriset sjunker till nivåer under din belåning ger du tillbaka huset till banken.

– Runt en tredjedel av alla husinnehavare vars husvärde sjunkit 20 procent kommer ge nycklarna tillbaka till banken, uppger Norm Miller, direktör för mäklarprogrammen vid handels- och administrations universitetet i San Diego för Bloomberg.

USA:s husmarknad förlorade runt tre miljarder i värde under 2008. En av sex husägare var skyldig mer än vad deras hem var värt när ekonomin gick in i en recession, enligt Zillow.com.

Intensiteten i dessa hisnande siffror har säkerligen väckt alarmklockor hos Obama-administrationen när de funderar över sätt att få husägarna upp på fötter igen.

Samtidigt som recessionen går in på sitt andra år och arbetslösheten ökar, försöker den nya presidenten laga husmarknaden. En del i förslaget som Obama-administrationen förhandlar fram innebär bland annat att delar av skattepengarna kommer gå till att reducera de väldiga belåningarna.

Men enligt John Dugan som administrerar USA:s nationella banker "håller detaljerna fortfarande på att arbetas fram", skriver Bloomberg.

USA:s ekonomi hade inte varit så låg på 26 år som den var i slutet av 2008.

Se BBC-serien "The Greed Game":

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!