Överste Muammar Khaddafi med sin gröna bok.
Överste Muammar Khaddafi med sin gröna bok. - Foto: AP/Scanpix

Khaddafi skulle befria Dawit Isaak

Kritiken har varit stor mot att regeringen gör för lite för att befria journalisten Dawit Isaak. Nu visar det sig att man bett om hjälp - av Muammar Khaddafi.


Fallet Dawit Isaak

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 3 495 dagar.

Sverige har gjort flera misslyckade försök att befria honom genom så kallad tyst diplomati. Man bad USA om hjälp förra året, något som avslöjades i Wikileaksdokument.

Tidigare har samma metod som med Khaddafi använts med Qatars regering, något som avslöjades i en intervju med den eritreanske diktatorn Isaias Afewerki.

Den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must ska ha haft representanter i Libyen för att förhandla med diktatorn Muammar Khaddafi, uppger Expressen.

När detta skett finns dock inga uppgifter om. Man var dock där för att be om hjälp.

– Det gick ut på att förhandla med Khaddafi och få hans regim att använda sina goda förbindelser med Eritreas diktator Isaias Afewerki för att få Dawit Isaak släppt ur fängelse, säger en källa med god insyn till Expressen.

Hela Mustprojektet för att få Isaak frisläppt havererade dock.

– Förhandlingarna bröt samman, de ledde ingenstans, säger Expressens källor.

På utrikesdepartementet vill man inte kommentera uppgifterna.

– Vi kommenterar varken vilka åtgärder som vidtagits eller inte vidtagits när det gäller Dawit Isaak, säger Cecilia Julin, presschef på UD.

/
/
/
/
UD
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!