Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Denna dag i historien – 22 juni

1 av 4

2 av 4

3 av 4

4 av 4

Nyheter | 22/06/2011 07:48

Den 22 juni 1997 bestämde sig popstjärnan och nationalikonen för att han fått nog. Ted Gärdestad klev ut på perrongen, lade sig på spåret och inväntade det framstörtande tåget.

Ted var endast 41 år gammal när han på grund av en psykisk sjukdom inte orkade leva längre. Ett tåg på Häggviks station i Sollentuna avslutade popstjärnans liv. På de 41 åren hann Gärdestad att vara sverigetvåa i tennis, bli folkkär artist, gå med i en andlig sekt i Oregon och bli anklagad för mordet på Olof Palme.

Under tiden hos sekten i Oregon försämrades Teds mentala hälsa kraftigt och till slut såg tonårsidolen ingen annan utväg än döden.
Ett tragiskt slut för mannen som gett oss klassiker som Sol, vind och vatten, Eiffeltornet och Jag vill ha en egen måne.

Den 22 juni 2004 var också dagen då många belgare kunde andas ut. Pedofilen och seriemördaren Marc Dutroux dömdes till livstid för mord, våldtäkt och kidnappning.
Dutroux hade dessförinnan chockat Europa med sina makaba och hänsynslösa brott. Dutroux kidnappade flera flickor och höll de fångna i sin källare medan han våldtog dem under flera månaders tid. Minst sex flickor tillfångatogs, fyra av de mördades.
Antingen slog han ihjäl flickorna eller så lät han de svälta till döds. Det fanns även misstankar om att han begravt två av dem levande.

Fallet är ett av de mest uppmärksammade i Belgiens historia och Detrouxs hänsynslöshet skärrade ett helt land.

Men även positiva saker har skett den 22 juni. 1949 föddes skådespelaresset Meryl Streep. Den amerikanska skådespelerskan är en av legendarerna inom filmbranschen och har belönats med mängder av priser varav bland annat två Oscars, två Emmys och sex Golden Globes.
Utöver vinsterna har Streep Oscarnominerats hela 16 gånger.

New Jersey-tjejen som tagit examen från Yale University är en av de mest respekterade och begåvade skådespelerskorna i modern tid.
Streep spelade en av huvudrollerna i den svenska kassasuccén Mamma Mia.