- Foto: Privat

Zeke: Tusen vänner men knappt några kompisar

KRÖNIKA: Kan något som blir offentligt tas på allvar?


Vem är krönikören?

Namn: Zeke Tastas

Ålder: 36

Född: Buenos Aires

Familj: Barnen Mio och Malou, syskonen Sandra, Aurora, Zumay, Zashay, Zaminy, Ziray, El Gordo Blanco och Quetzala.

Jobb: Zeke är reklamvärldens Zlatan, Madonna och Cher – han omnämns enbart med förnamn i branschpress. Zeke startade Scholz & Friends i Sverige, gjorde ett pitstop på Wiley & Partners, arbetade som kreativ chef på Naked och är nu kreativ chef på The Pistöl Agency.

Mest framträdande egenskap: Har ett trasigt socialt gränssnitt.

Vill ha: "What's coming to me chico, the world and everything in it"

Motto: When in doubt, dance

Blogg: thepistolagency.tumblr.com

Min partner in crime Carlan Snygg säger att jag ska skriva krönikor om eld och titan, om att vara osårbar och starkast på jorden och att ni aldrig, aldrig kan skada mig för att jag är Zeke-Fucking-Tastas.

Så jag är min vana trogen och skriver den exakta motsatsen, om att vara sårbar. För ursäkta en vilsen invandrare som fortfarande tar sina första stapplande steg i att lära sig svenskheten – men visst måste sårbarhet vara det i särklass fulaste och mest skamfyllda man kan göra i Sverige?

Jag minns när Musse Hasselval hanterade en smärtsam separation genom bloggen En resa utan dig, jag minns hur jag blev arg på honom och anklagade honom för att vara ironisk. Jag minns också hur han, med all rätt, hotade med att – på ett vänligt men bestämt sätt – strypa ut mig. Men det var en så överraskande sårbarhet och en så blottad känslighet att jag helt enkelt inte kunde få in att det var på riktigt.

För få saker är på riktigt när de är offentliga. Och Facebook får tjäna som bevisande exempel. För inte kan det väl stämma att alla hela tiden är Sandra Beijer som är i New York eller har sååå mysigt med sina sååå bästaste kompisar på en sååå härlig skärgårdsö? För visst är det orimligt att alla hela tiden slänger ihop en fräsch sommarsallad eller alltid precis har läst en upplyftande bok eller sett en film att rekommendera eller att världen verkligen alltid sågs genom ett snyggt hipsterfilter?

Om vi gör det enkelt för oss och kommer överens om att folk är oproportionerligt mycket lyckligare än olyckliga på Facebook så måste vi fråga oss varför. Och min analys, så här lite från den kulturella sidan om, kan bara vara att folk är rädda för konsekvenserna, att man är rädd för tjuvnyp och rallarsvingar om man släpper ner garden.

Så jag rätar in mig i ledet och facebookar om alla mina finaste stunder. Jag låter mina facebookvänner se all den eld och titan jag påstår mig vara gjord av, jag bygger en bild av glad galenskap och härjig bekymmerslöshet, jag kommunicerar – så tydligt jag kan – att du inte kan skada mig.

Och plötsligt tänker jag...kan det verkligen vara så att vi har tusen vänner och alldeles för få kompisar?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.