Hollande sänker lönen. Hur många följer efter?
1 av 4
Hollande sänker lönen. Hur många följer efter? - Foto: Bob Edme / AP / SCANPIX
Enligt experter håller kalendern i miljarder år framåt.
2 av 4
Enligt experter håller kalendern i miljarder år framåt. - Foto: Scanpix
Facebook tar på fredag steget in på börsen. Många undrar nu vad detta betyder för användarna.
3 av 4
Facebook tar på fredag steget in på börsen. Många undrar nu vad detta betyder för användarna. - Foto: Jeff Chiu/Scanpix
En paradis-ö i det krisande Grekland eller en vindsvåning i Stockholm - vad väljer du?
4 av 4
En paradis-ö i det krisande Grekland eller en vindsvåning i Stockholm - vad väljer du? - Foto: Marc Levy / AP / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 20: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 20:

INNE

1. Mayakalendern

Vi kommer inte att dö 2012. Inte ens enligt mayakalendern. Det visar sig när en urgammal mayakalender dyker upp och sträcker sig betydligt längre är 2012. Det om nåt är väl värt att fira? Ja, mänsklighetens sannolika fortsatta överlevnad miljarder år bortom 2012 känns inne så det förslår.

2. Hollandes lönesäkning

I Sverige suckar politikerna i de flesta fall, ibland skruvar de på sig, när lägre löner för politiker kommer på tal. I Frankrike fattar nyvalde presidenten Francois Hollande, alldeles för frikostig med skattepengar enligt kritikerna, omedelbart beslutet att sänka sin och andra ministrars löner rejält. Det känns modernt i dessa kristider.

3. Konkursshopping

Det är sorgligt att följa utvecklingen i Grekland och det är hemskt att se hur ett helt land tappar luften som efter en magsopa. Men vi är övertygade om att inte alla lider med dem. När en hel grekisk paradis-ö går loss på lika mycket som en central lägenhet i Stockholm inser vi att konkursshopping i Grekland kommer att bli mycket inne den närmaste tiden. 

4. Facebook

Det är inte länge sedan sajten såg ut såhär och det är ingen som vet hur den ser ut om tre år. När den mest hajpade börsnoteringen i mannaminne nu äger rum pratar alla om värdet på Facebookaktier. Som reklamkupp betraktat är det extremt intressant och även som tjänst är Facebook förstås mycket bra på en väldig massa saker. Alla pratar om Facebook den här veckan trots att börsnoteringen som sådan egentligen berör få. Därför hamnar Facebook också såklart på innelistan. Vilken lista som är aktuell för Facebook om två veckor återstår att se.

5. Vapenköparpressen

Expressen har begått ett brott när de köpte ett illegalt vapen i Malmö som de sedan lämnade in till polisen, som en del i sin journalistik. Det konstaterade Malmö tingsrätt i dag eftersom olagliga vapenköp är till sin natur olagliga är det inte mycket att tvista om. Så de har begått ett brott. Men de har inte gjort fel. Det är det centrala och den vapenköpande pressen är inne därför att den i det här fallet försökte göra något viktigt ganska viktigt.

UTE

1. Förtrycket

Alla som såg Uppdrag granskning reagerade nog med avsmak inför den inställning till förtryck och våld som mötte de två kvinnorna som sökte hjälp i reportaget. Moskéers familjerådgivare visade sig vara fega rädda män utan ryggrad att stå upp för den utsatta.

Och synen på att vanliga lagar och regler inte egentligen gäller alla kvinnor går igen på flera ställen. Det är bara någon vecka sedan vi såg samma inställning till våldtagna kvinnors rätt bland ungdomar i dokumentären "Ingen riktig våldtäkt". Inställningen att flickor och kvinnor inte har rätt till allt som lagen garanterar dem är ett uttryck för förtryck och måste bekämpas överallt, hela tiden.  

2. Moderaternas krishantering

Efter uttalandet om att vi alls inte har massarbetslöhet i Sverige så länge man fokuserar på "etniska svenskar mitt i livet" slog tillbaka stenhårt på Fredrik Reinfeldt. Statsministern ifrågasattes även av många allianskamrater. Men det mest ute i historien är inte Reinfeldts klavertramp utan den moderata krishanteringen. Sällan har vi sett detta 2000-talets skickligaste parti mediemässigt vara så dåliga på att reparera skedd skada. Det blev bara slafs och kaos och kändes väldigt, tja, ute.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!