Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förebilder, McMuf och en hårresande intervju – här är veckans facepalm

- 08/11/2013, 14:37 -
Vad har fått oss att skämmas?
1 av 4

Vad har fått oss att skämmas?

TT BILD / Montage

Intervjun med Anders Borg i SVT:s Östnytt.
2 av 4

Intervjun med Anders Borg i SVT:s Östnytt.

Faksimil SVT

En McMuf?
3 av 4

En McMuf?

TT BILD

Karl-Erik Nilsson, förbundsbas.
4 av 4

Karl-Erik Nilsson, förbundsbas.

JONAS EKSTR֖MER / TT BILD

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 45:

3. Alla är förebilder

Ber på förhand om ursäkt för nytt inlägg i historien om Svenska fotbollförbundet och anfallaren Alexander Gerndt. Men de vägrar ju sluta göra bort sig.

För att vara tydlig: Jag tycker inte att Gerndt redan nu, innan han formellt avtjänat sin villkorliga dom för kvinnomisshandel, ska få spela i landslaget. Man kan tycka annorlunda, men jag har hittills inte hört tillräckligt bra argument för att han ska få spela.

Nu när förbundet dock bestämt sig för att han ska gå att ta ut innebär det dock inte att han automatiskt är en spelare i mängden. Därför blir det så fel när SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson i veckan sa så här till Aftonbladet:

– Jag är säker på att Alexander kan bli en väldigt fin förebild för våra ungdomar.

Varför då? Har Gerndt i någon okänd intervju tagit avstånd från sitt gamla beteende och visat att han tänker kämpa för att bättra sig? Problemet är inte att Gerndt tas ut i sig, problemet är att förbundet inte kan hantera frågan. Bara för att han är en av 23 spelare i truppen kan man inte behandla honom exakt likadant. Se bara på de internationella exempel krönikören Simon Bank skrev om i veckan.

Och just det, om ni inte är övertygade att SvFF och Gerndt ska vara med på listan. Så här svarade Nilsson på frågan om Gerndt också kan bli en förebild för tjejer:

– Jag kan inte bedöma det. Alla sådana här frågor är känsliga och svåra. Jag tror att det allra viktigaste är att våra unga tjejer har tjej­spelare som förebilder.

Flickor ska vara flickor så kan pojkar vara pojkar. Svensk fotboll 2013.

2. Muf:s cheeseburgare

Tidningen GT stod för en av 2012:s mest pinsamma "kupper" sensommaren 2012. Festivalen Way Out West hade beslutat att området skulle vara helt vegetariskt. "Upp till kamp!", skrek man på GT-redaktionen och beslöt för att ställa sig utanför och dela ut prinskorv och köttbullar.

Nu har farsoten spridit sig till andra sidan av Sverige – och ner i åldrarna.

På fredagen protesterade Moderata ungdomsförbundet, Muf, i Gävle med samma metod. Vasaskolan i staden har nämligen beslutat att införa två vegetariska dagar i skolköket:

100 cheeseburgare, alltså. Friheten att äta kött är tydligen viktigare än högstadieelevernas hälsa. Oavsett vad man kan säga om skolmaten i det här landet kan vi nog alla vara överens om att en vegetarisk skollunch är hälsosammare för barn än att äta ett par cheeseburgare från McDonalds.

Eller några McMuf, om man så vill.

Om ni inte begravt huvudet i handen redan så kommer ett citat från Marcus SImrén, lokal Muf-ordförande:

– Vegetarisk mat är jättebra ur flera aspekter, miljöaspekten till exempel. Men vi tycker att det är jätteviktigt med valfrihet. Man ska alltid ha ett alternativ att äta kött i stället för vegetarisk mat, säger han till DN.

1. SVT:s hårresande intervju

Obs! Det här är en transkribering av en verklig inledning på en verklig intervju i SVT med finansminister Anders Borg:

Reporter: Vad är det du har gjort med håret?

Borg: Jag har klippt mig.

Reporter: Varför?

Borg: För att jag ville ha kort hår.

Om inledningen inte var tillräckligt så är fortsättningen helt fantastisk:


Bakom intervjun som public service flaggskepp gjort står Östnyttredaktionen och den mycket erfarne reportern Anders Lindqvist.

Samtidigt som Nyheter24 skrev "CHOCKFLASH" på Twitter och något ironiskt bevakade att finansministern klippt sig var det alltså detta som SVT sysslade med. Expressen ville inte vara sämre och köpte frisörens sax.

Nu glömmer vi den här politiska veckan, va?

Gjorde du facepalm?