Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LO-Kålle, Guldbaggen och Candy Crush – här är veckans facepalm

- 24/01/2014, 16:33 -
Vad har fått oss att skämmas?
1 av 4

Vad har fått oss att skämmas?

Montage / TT

Nu kan ordet "candy" bli exklusivt för Candy Crush – i alla fall i App Store.
2 av 4

Nu kan ordet "candy" bli exklusivt för Candy Crush – i alla fall i App Store.

King.com

Kodjo Akolor.
3 av 4

Kodjo Akolor.

Bjorn Larsson Rosvall / Bjorn Larsson Rosvall

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson (till höger) tillsammans med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
4 av 4

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson (till höger) tillsammans med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Bertil Enevåg Ericson / TT

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 4:

3. Karl-Petter "200 000 år" Thorwaldsson

Ni kommer väl ihåg SD-ledamoten Margareta Sandstedts (numera Larsson) 40 000 miljarder-blunder i riksdagen? Nu har det hänt igen, ungefär.

Den här gången är det LO-basen Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson som varit i farten. I ett inslag i SVT räknade han fel. Väldigt fel. Eftersom mängden arbetslösa minskat med 1 000 personer förra året hävdade han att det skulle ta 200 000 år innan vi har full sysselsättning i Sverige (med Alliansens politik). Det finns tre problem med detta:

1. Det är ett väldigt dumt sätt att räkna på.

2. Siffran 200 000 är jättejättefel. Om man nu vill räkna på det sättet rör det sig om 400 år. Ganska stor skillnad.

3. LO har själva hanterat frågan så där på Twitter. Bland annat genom att återigen räkna fel:

Sen är visserligen 400 år en rätt lång tid också. Knappast något att skryta om.

2. Guldbaggen

I måndags var det en svensk gala och som brukligt flödade den fullkomligt över av dåliga skämt och mängder med ordvitsar. En av dessa var "nu blir det färgfilm!" följt av en presentation av komikern och radioprofilen Kodjo Akolor.

"Det var väl inte rasistiskt, det var en ordvits", löd förklaringen. Men bestämmer verkligen programledaren Sissela Kyle vad Akolor eller andra ska uppfatta som rasism eller ej? Nej, givetvis inte.

Till slut gick Kyle ut med en ursäkt efter att Akolor talat ut om skämtet. Frågan är om följande mening i uttalandet inte ändå kan uppfattas som sarkastisk:

"Meningen var att göra en ordvits samt uppmärksamma komikerna Özz (Nujen) och Marikas (Carlsson) föreställningar på just temat rasism. Och så blev det jag som var den fördomsfulla. Usch!".

Nåväl, om man vill förstå hur produktionen av galan egentligen ser på det här med vad som är rasism eller ej kan man ju gå till grundkällan. Det var inte Kyle som skrev manus – det var som vanligt Calle Norlén. Och han twittrade så här:

Ridå. Punkt.

1. Candy Crush-skaparnas oförståeliga krig

I veckan skrev Nyheter24 om att de svenska Candy Crush-skaparna King har tagit till ovanliga medel för att utplåna eventuell konkurrens. De har varumärkesskyddat ordet "candy", vilket hindrar andra appar från att få finnas i App Store.

Efter att den nyheten spridits har nya uppgifter om hur King försöker utpressa små apputvecklare kommit fram. Och till sist var det någon som skrev det alla väntade på – att King också är ett gäng hycklare.

Apputvecklaren "Junkyard Sam" har bloggat om hur King mer eller mindre kopierade han och kollegans spel "Scamper Ghost" 2009. Enligt de som gjorde Kings "Pac-Avoid" ska ordern från det svenska företaget ha varit att kopiera spelet och gärna släppa det innan originalet kom ut på marknaden.

Fula trick som dessa brukar inte uppskattas, förståeligt nog. Nu har King gjort sig ovänner med apputvecklare såväl som spelare och spelexperter.

Grädden på moset? "Pac-Avoid" från 2009 var ett likadant varumärkesintrång som det King vill skydda med "candy". Ordet "pac" var nämligen redan då skyddat av företaget bakom "Pac-Man", Namco.