Vad har fått oss att skämmas den här veckan?
1 av 2
Vad har fått oss att skämmas den här veckan? - Foto: Montage
Kent Kullander ska klara sig på  27 000 kronor.
2 av 2
Kent Kullander ska klara sig på 27 000 kronor. - Foto: Vision

Kvinnolön, skämt och misstro mot romer – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 13:


Veckans facepalm

 

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. 

Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

 3. Vilken snilleblixt, Kenta!

43-åriga Kent Kullander fick en idé i veckan, något som Nyheter24 och många andra medier uppmärksammade. Han ska leva på en genomsnittlig kvinnolön – 27 000 kronor – i en månad.

Kullanders tilltag är en del i fackförbundet Visions arbete för att visa löneskillnader mellan kvinnor och män. Så visst, syftet är gott.

Men sen skedde både en, två och tre tankevurpor som gör så att Kullander förtjänar en plats på den här listan. Han ska alltså i en månad gå ned 5 000 kronor i lön – men behålla alla pengar. Så nästa månad kommer han ha ännu mer pengar än den genomsnittliga arbetande kvinnan.

Man får väl gissa att Sveriges kvinnor inte stämmer upp i någon hyllningskör för att hedra Kents uppoffring.

2. Inte så roligt

Ingen har väl missat turerna kring det malaysiska planet MH370. Det har inte heller S-ledaren Stefan Löfvens talskrivare Anders Utbult. Han tröttnade i måndags och skrev så här:

För det första är det inte ens kul. För det andra var det ovanligt dåligt tajmat då mer och mer pekade på att planet faktiskt kraschat och dess passagerare omkommit. För det tredje är det inte särskilt klädsamt när Utbult själv nog antagligen skulle ha gått helt bananas om någon alliansföreträdare skrivit exakt samma sak på Twitter.

Nåväl, han bad som brukligt om ursäkt för sin tweet. Det var det minsta man kunde begära. Även om det här med att "driva med sig själv" nog inte riktigt framgick.

1. När man inte inser att man är en del av problemet

När Diana Nyman från Romska rådet inbjuden av regeringen skulle tala om vitboken om diskriminering av romer nekades hon tillträde till frukosten på hotellet Sheraton i Stockholm.

Nyheten gjorde väldigt många upprörda och visade varför frågan behöver uppmärksammas mer. Men för journalisten Josephine Freje, som bland annat jobbat på Uppdrag Granskning, väckte händelsen en helt annan typ av frågor:

Den kritiserade tweeten.

Ja, hon gick till och med så långt som att säga att det hela "känns som Studio Total" – pr-byrån som lades ner vid årsskiftet.

Från Twitter.

Kanske borde en grävande reporter ta och gräva lite själv i stället för att misstro en kvinna som hävdar att hon diskriminerats? Särskilt då Freje numera är grävchef på tidningen Faktum, som ofta står på de svagas sida.

Genom att inte tro på Nymans berättelse marginaliserar Freje romernas situation i dag – det går inte att komma ifrån.

Kanske borde tweets som hennes vara med i nästa vitbok.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!