Det här har fått oss att skämmas – den här veckan.
1 av 3
Det här har fått oss att skämmas – den här veckan. - Foto: Montage / TT / Bildbyrån
Alexander Edberg.
2 av 3
Alexander Edberg. - Foto: Bildbyrån
Linus Bylund.
3 av 3
Linus Bylund. - Foto: TT

Bylund, Skolverket och speedwayrasist – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 20:


Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. 

Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. Eurovision – då släpper "komikerna" loss

När Eurovision Song Contest avgjordes i lördags var det inte bara läge för dåliga skämt om vinnaren Conchita Wurst. Det var också dags för flera välkända "Twitterkomiker" att skoja om rumänska tiggare.

IFK Göteborgs-målvakten John Alvbåge hamnade i rejält blåsväder och gick senare ut och bad om ursäkt. Det gjorde dock inte Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund, som skickade iväg den här tweeten när Rumänien gav Sverige en tolvpoängare.

Precis som vanligt i hans fall rörde det sig om ett skämt som ingen utom han själv och andra sverigedemokrater förstod.


Bildkälla

2. "Om man kollar på Efterlyst"

Det började med ett par tweets om den antirasistiska affischeringen i Stockholms tunnelbana samt rätten att använda ordet "negerboll". Han fick mothugg av Folkets politiske redaktör Fredrik Pettersson.

Men det var när Nyheter24 ringde upp speedwaylaget Dackarnas förare Alexander Edberg som han började prata – på riktigt. Eller vad sägs om det här:

– Tittar man på Efterlyst är det ju 80 procent av alla brott som begås av invandrare.

Han måste ha gjort mycket research för att komma med det påståendet. Hela intervjun präglas av i stort sett alla existerande rasistiska fördomar och avslutas med att Edberg säger att han förmodligen ska rösta på SD så att "folk vaknar".


Bildkälla

1. Skolverket

I veckan klargjorde den statliga myndigheten Skolverket att skolor inte har rätt att porta ett nazistiskt parti. Alltså är till exempel Svenskarnas parti välkomna i skolor där de ställer upp i kommunvalet – annars måste samtliga partier portas.

Knappast smart och möjligtvis inte helt i enlighet med lagen – men det var när någon på verket började svara på frågor på Twitter som det verkligen spårade.

Fritt fram för partier som vill kalla hbtq-ungdomar onaturliga eller säga att elever med viss bakgrund inte ska få ha maktpositioner i samhället. Det är ju demokrati!


Bildkälla

TIDIGARE VECKORS FACEPALM

Vecka 19: "Tiggeri, nazistintervju och Taxijakt"
Vecka 18: "Socialdemokraterna, Max och Kjöller"
Vecka 17: "Stenskott, moderat och Flashbackfail"
Vecka 16: "Guldtuben, Miljöpartiet och Journalisten"
Vecka 15: "Pins, våldtäkter och flygplansbengaler"
Vecka 14: "Vaginaglass, klocktorn och Hillsborough"

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!