Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ett sista farväl - svenskarna

Nyheter | 28/12/2008 11:45

2008 blev för några av vår tids riktigt stora stjärnor det sista året i jordelivet. Nyheter24 minns och hedrar svenskarna.

 • Stig Claesson

Claesson var under signaturen "Slas" en av våra mest folkkära tecknare och berättare. Hans författarskap präglades av söderkisens bistra, men fyndiga, syn på livet. Bland Stig Claessons böcker märks Vem älskar Yngve Frej, Brev till en hembygdsgård, Om vänskap funnes, De tio budorden och Blå måndag. Slas blev 79 år gammal och gick bort den 4 januari.

 • Anders Paulrud

Svensk författare, som debuterade med romanen "Det regnar i Wimbledon". Paulrud var också kulturredaktör på Aftonbladet. Han dog den 6 januari och blev 57 år gammal.

 • Anders Göthberg

Den 30 mars i år fick Musiksverige en chock. Anders Göthberg, gitarrist i bandet Broder Daniel, hade begått självmord. Göthberg gjorde sig känd för sina oförglömliga gitarrslingor i Broder Daniel-klassiker som "I´ll Be Gone" och "Underground." Han lämnade efter sig sambon Paola Bruna och en son. Göthberg blev 32 år.

 • Mona Seilitz

Svensk skådespelerska som medverkade i bland annat Babels hus och julkalendern Julpussar och Stjärnsmällar samt såpan Vita lögner. Jönssonligans fans känner henne också som Vanhedens flamma. På 1980-talet spelade Mona Seilitz rollen som den svenska revyscenens lika sexiga som korkade blondin. Mona Seilitz blev 65 år gammal.

 • Esbjörn Svensson

En mycket framstående jazzpianist och belönades med ett flertal priser, bland annat en grammis 1997. Esbjörn Svensson dog den 14 juni och blev 44 år gammal.

 • Ingela Agardh

Var ett känt ansikte i rutan som nyhetsankare i Aktuellt. I boken Den största nyheten kom hon ut som nyfrälst kristen. Ingela Agardh dog den 17 juni i år och blev 60 år gammal.

 • Lennart Swahn

Var svensk teves gigant som programpresentatör, kåsör och kulturreporter. På senare år är han mest berömd som programledare för Blåsningen. Lennart Swahn blev 81 år gammal och dog den 27 augusti.

 • Olov Svedelid

En svensk författare som nådde världsberömmelse med sin Hassel-serie i genren polisromaner. Han skrev tillsammans med vännen Leif Silbersky en svit om advokaten Rosenbaum och har också skrivit böcker tillsammans med gamle moderatledaren Ulf Adelsohn. Svedelid dog den 22 september i år och blev 76 år gammal.

 • Kjartan Slettemark

Svensk-norsk konstnär, som nådde berömmelse med sin politiska konst på 60- och 70-talen. Bland annat sitt förfalskade pass som han reste runt i världen med. Passet pryddes av en bild på den amerikanske presidenten Richard Nixon. Slettemark dog den 13 december i år och blev 76.

 • Alf Robertsson

Blev 67 år gammal när han gick ur tiden på julafton den 24 december 2008. Alf Robertsson var sjöman och artist. Han slog igenom med Riv inte vårt kvarter 1968 och halkade in på Svensktoppen. 1971 flyttade han till den amerikanska musikstaden Nashville och har genom åren översatt många countrylåtar.

 • Gösta Folke

Folke var en svensk regissör, skådespelare och teaterchef. Regisserade succén "My Fair Lady" på Oscarsteatern i Stockholm. Han var när han gick bort en av svensk films och teaters största och främsta profiler. Gick bort den 14 april och blev 94 år.

 • Ove Andersson

En av Sveriges största inom bilsporten. Fick smeknamnet "Påven" då han ofta tävlade med italienska bilar. Etablerade sig som rallyförare och senare blev han stallchef för Toyotas Formel 1-satsning 2002. Omkom i en trafikolycka i Sydafrika den 11 juni och blev 70 år.

 • Lennart Bergelin

Var en av de största profilerna inom svensk tennis, men allra mest känd blev han som tränare för Björn Borg. Han var Borgs personlige tränare mellan 1971 och 1983. Bergelin var också kapten för Sveriges Davis cup-lag under fem år. Det var under hans ledarskap som Sverige tog sin första DC-titel 1975. Själv var han rankad bland världens tio bästa amatörspelare mellan 1946 och 1955 och blev förste svensk att vinna en Grand slam-titel - Franska mästerskapen i dubbel 1948 tillsammans med Jaroslav Drobny. Gick bort den 4 november efter en kort tids sjukdom. Bergelin blev 83 år.

Skrivet av: