Tisdag 11 Maj
Stockholm

9 anledningar till att äta mer vegetarisk mat

Visste du att det är vegetariska dagen i dag? Är du inbiten köttätare kan i dag vara dagen då du provar på 12 köttfria timmar.

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. För mycket kött är dåligt för din hälsa

Att äta vegetarisk kost minskar risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar visar forskning. Det gör också att du går ner i vikt.

Bildkälla

2. Köttindustrin är den största miljöboven

För varje kilo producerat kött skapas växthusgaser motsvarande 36,4 kilo koldioxid. Därutöver släpps stora mängder gödningsmedel ut samtidigt som stora mängde energi krävs. Totalt motsvarar det utsläppen från 25 mils bilåkning och 20 dagars oavbrutet användande av en 100-wattslampa.

Bildkälla

3. Svenskar äter på tok för mycket kött

Svenskarna äter 85 kg kött och chark per år. Det är en ökning med hela 40 procent sedan 1990. Så mycket kött kan väl ingen behöva?

Bildkälla

4. Djuren behandlas illa

Det kommer väl inte som en överraskning att köttindustrin är fruktansvärd på sina ställen. Se videon, om du vågar.


5. Köttindustrin skapar resistenta bakterier

Två tredjedelar av all antibiotika i världen går till djuruppfödning. Ges mycket antibiotika, vare sig det är till djur eller människor, leder det till att bakterier utvecklar ­resistens och det kan bli livsfarligt. Infektioner och sår som enkelt botas i dag kan bli dödliga eftersom antibiotikan inte biter på bakterierna.

Bildkälla

6. Vegetarisk mat är inte bara sallad

Du äter nog ofta vegetariskt utan att tänka på det. Eller vad sägs om pannkakor, soppa, olika pizzor eller pastarätter, pommes frites med mera, med mera.

Bildkälla

7. Grönsaker är billigare än kött

Att äta grönt är dessutom ofta billigare änköttet eller korven, i alla fall om du väljer rotfrukter, grova grönsaker,bönor och linser, som dessutom är goda och mättande.

Bildkälla

8. Det finns riktigt bra köttsubstitut

Det både smakar och ser ut nästan som kött!

Bildkälla

9. Att få i sig protein utan kött är inga problem

Att det skulle vara svårt att få i sig tillräckligt med protein på vegetarisk kost är en seglivad myt, som absolut inte stämmer. Ägg, ärtor, bönor, linser och produkter gjorda på soja är fullproppade med protein som man behöver för att bli stor och stark.

Bildkälla

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela