Tisdag 11 Maj
Stockholm

Forskare: Därför får människor extrema åsikter

 Extrema åsikter är starkt överrepresenterade hos de som har tråkigt.
Extrema åsikter är starkt överrepresenterade hos de som har tråkigt. Foto: TT

Det verkar finnas ett starkt samband mellan extrema politiska åsikter och en viss känsla. Förklarar det här allt?

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en tid när Brexit och Donald Trump ständigt poppar upp är det inte konstigt att man ställer sig frågan om varför människor får extrema politiska åsikter. Några forskare vid Kings College har gjort en serie experiment och har kommit fram till ett tydligt resultat: Extrema åsikter är starkt överrepresenterade hos de som har tråkigt.

Experimenten presenteras i European Journal of Social Psychology och de utfördes på studenter. För att få studenterna att ha riktigt tråkigt så lät man en grupp kopiera två paragrafer ur en bok om hur man blandar cement. Oerhört tråkigt, men de här hade turligt nog hamnat i gruppen där man bara skulle bli lite uttråkad. De stackare som hamnat i gruppen med hög tråkighetsfaktor tvingades översätta hela tio paragrafer. Sedan var det dags att svara på lite frågor om var man tyckte att man befann sig på den politiska skalan.

Det man såg av det här experimentet var att de som haft mer tråkigt ansåg sig vara mer radikala. I några efterföljande försök så såg man dessutom att de som hade lättare att ha tråkigt ofta var radikalare och att de som lättare blir uttråkade mer intensivt försöker söka mening med sin tillvaro. Det kan vara en förklaring till att folk som har trist har mer radikala åsikter.

Vissa känslor har ju en väldigt tydlig funktion. Utan exempelvis rädsla skulle vi inte vara nog försiktiga och utan hunger skulle vi säkert svälta ihjäl. Men vi vet faktiskt inte varför vi har tråkigt. Långa perioder av tristess har kopplats samman med tråkigheter som depression, spelberoende och ångest. Att ha tråkigt verkar helt enkelt inte vara särskilt nyttigt. Kanske är det därför som de som har tråkigt söker sig till extremare åsikter. Genom att sluta sig till en politisk grupp så uppnår man en känsla av sammanhållning och meningsfullhet som motar bort tristessen.

Passar det här in på någon du känner?

Om du har tråkigt kan du alltid ta en selfie. Forskning visar nämligen att det får dig att ha roligare. Om det inte hjälper så borde du kolla på den här piloten som dricker sig igenom en loop.

Har du ofta tråkigt?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela