Verkligheten kan vara en simulering – så vet du om du finns på riktigt
Matrix, Descartes och alla som är rädda för superskurkar kan ha haft rätt: vetenskapen menar att allt faktiskt bara kan vara en simulering.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Hur vet du att du finns på riktigt? Tänk om du bara är en datasimulering, skapad av någon superskurk eller allsmäktigt dataprogram? Kanske är du bara en karaktär i en The Sims-verklighet, där alla dina val är förutbestämda? Att tänka så här kan ju göra en knasig, men enligt forskare, som uttalar sig i Daily Mail, kan det finnas vetenskapligt stöd för teorierna.
Redan på 1700-talet tänkte sig den franska filosofen Descartes att det kanske fanns en "demon" som styrde våra handlingar. Sedan dess har alla från kvantfysiker till superentreprenören Elon Musk haft liknande tankar. Grunden är att vi inte, bortom alla tvivel, kan bevisa att vi inte är en simulering.
Ljuset i mörkret är ändå att det verkar som att du faktiskt existerar. Du kanske är en hjärna i en glasburk eller en datorsimulering, men du har ett eget medvetande. Varje gång du tvivlar på att du finns, så måste det ju nämligen finnas ett jag som gör själv tvivlandet. För att citera Descartes: Du tänker, alltså finns du.
Vi kan alltså inte veta om verkligheten är verklig på riktigt, men om du ifrågasätter din egen existens kan du vara lugn i att du faktiskt existerar. Ja, det är ganska rörigt!
Det här verkar kanske vara ett meningslöst tankeexperiment, men det kan lära oss att alltid vara skeptiska och att inte ta något för givet. Om du kollar upp tillräckligt fort kanske du till och med ser den gröna diamanten som svävar över ditt huvud?
Om du vill utmana din hjärna lite mer föreslår vi att du testa de här strategierna för att bli smartare. De har vetenskapligt stöd och allt. Och visste du att spoilers gör att du gillar en film mer?