Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny upptäckt: Oväntade kroppsdelen där du kan känna lukt

- 10/08/2016, 16:18

Pixabay

Att du kan lukta med näsan är ju rätt givet, men visste du att du faktiskt har luktreceptorer även på andra ställen?

Näsan är ju något av stjärnan när det gäller att känna lukt, men nu skriver The Science Explorer om en ny upptäckt som kan ge näsan en match. Forskare har nämligen hittat luktreceptorer i luftstrupen. Du kan alltså känna lukt i din hals. Fast hur funkar det här?

Receptorerna i luftstrupen reagerar inte på alla lukter, utan enbart vissa typer av fruktiga och blommiga dofter. De gör ju heller inte att vi känner egentlig lukt. I stället så påverkar de luftstrupen genom att antingen dra ihop eller slappna av den.

Förutom att det här ger dig ytterligare ett coolt fakta om kroppen att använda för att verka smart, så kan den här upptäckten ha stor medicinsk betydelse. Det kan nämligen kanske användas för att få bättre mediciner mot astma.

Man såg nämligen att en viss fruktig lukt, som doftade av banan och aprikos, gjorde att luftstrupen slappnade av. Den här kunskapen skulle kunna användas för att skapa bättre astmamediciner.

En annan lukt, som används i parfymer som liljekonvalj-lukt, orsakade däremot motsatsen. När den lukten träffade halsreceptorerna så drog luftstrupen ihop sig. Dessutom började det producera inflammationsämnen. Man tror att de här skulle kunna förklara varför vissa parfymer kan utlösa astma-attacker.

Nu hoppas vi bara på att vi snart upptäcker att vi kan lyssna med tårna eller se med mjälten. Eller det kanske ändå är bäst som det är?

Andra coola saker med den mänskliga kroppen är att mammor kan förändra sina barns hjärnor, bara genom beröring. Och visste du att det är nyttigt att vara en sån som aldrig kan sitta still?

Häftigt, eller hur?