Tisdag 21 Sep
Stockholm

Stirra ut genom fönstret – låt din hjärna jobba bättre

Det finns en psykologisk anledning till att du ofta får bra idéer i duschen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För att få mer gjort kan det vara allra bäst att jobba lite mindre med det du vill göra. Det här säger åtminstone Psychology Today.

Det hela beror på att din hjärna har två olika sätt att arbeta, och att de utesluter varandra. De båda systemen är ett handlingspositivt och ett handlingsnegativt. När du anstränger din hjärna handlingspositivt, exempelvis genom att fokusera på en uppgift, så stängs ditt handlingsnegativa system av.

I vår kultur så premieras att jobba aktivt med saker och det ses som lite fult att sitta och dagdrömma och inte göra något produktivt. Och visst, det är när du är handlingspositiv som du gör ditt jobb, lär dig allt för dina studier eller bygger en veranda. Det är alltså lätt att tro att detta system är det som är det bästa.

Det handlingsnegativa systemet är dock viktigare än du tror. Det är först när du stänger av ditt fokus och låter dina tankar vandra som ditt handlingsnegativa system kör igång. Och vad gör då det här systemet? Det är det som ger dig din kreativitet.

Det är först när du inte fokuserar på något som din hjärna är fri att koppla ihop det du vet på nya sätt, och att finna lösningar på det där problemet som du helt misslyckats med att lösa. Men i vårt hektiska liv är det väldigt sällan som vi låter vårt handlingsnegativa system verkligen blomma ut, och en av de få ställena där vi bara står och gör inget är i duschen. Det är därför som så många snilleblixtar kommer till dig just när du står och schamponerar håret.

Om du har fastnat i ett problem är det kanske en bra idé att ta en liten paus, släppa blicken från datorn och stirra ut genom fönstret ett tag. Sedan är din hjärna redo att verkligen ta itu med problemet.

Vet du att andra bedömer hur lång du är, även om de bara ser ditt ansikte? Och att långa dessutom ses som bättre ledare? Och om det går trögt på vänfronten, så får du här fem tips som gör att människor gillar dig mer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela