Forskare har kanske lyckats kicka i gång en man som låg i koma genom att använda en teknik som mest liknar startkablar för en bil.
1 av 2
Forskare har kanske lyckats kicka i gång en man som låg i koma genom att använda en teknik som mest liknar startkablar för en bil. - Foto: TT/ Montage
Men man kan inte helt säkert veta att det var "startkablarna" som orsakade tillfrisknandet.
2 av 2
Men man kan inte helt säkert veta att det var "startkablarna" som orsakade tillfrisknandet. - Foto: Rolf Hamilton

Ny revolutionerande behandling kan bota koma

Det är faktiskt ganska likt att starta en bil med startkablar. Fast med en mänsklig hjärna.


När en motor står still kan startkablar fungera för att kicka i gång den igen. Ungefär det här har forskare kanske lyckats genomföra, fast på en människa som ligger i koma. The Science Explorer skriver om den potentiellt revolutionerande behandlingen.

Det var ju såklart inte faktiska startkablar som användes, utan en specialgjord apparat som sänder ut ultraljud. Den koncentrerade strålen riktas mot talamus som är den del av hjärnan som är centrum för informationshanterande.

Genom att stimulera denna del av hjärnan lyckades läkarna alltså väcka en man ur koma. Innan behandlingen var mannen nästan helt omöjlig att kommunicera med. Efter att ultraljudet jobbat på hjärnan i tio gånger trettio sekunder förbättrades mannen avsevärt över de närmaste dagarna.

Man kan dock inte var helt säker på att det faktiskt var ultraljudet som gjorde mannen friskare. Det kan ju faktiskt vara så att behandlingen bara råkade ske samtidigt som mannen tillfrisknade helt naturligt. Det behövs alltså fler studier, men det här är en mycket lovande början.

Nya studier visar att hundar faktiskt är smartare än vi tidigare trott. Och kanske kan vi rädda världen genom att ta mer helg. Skönt va?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Riktigt häftigt, eller hur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.