Stockholm

Ny revolutionerande behandling kan bota koma

Forskare har kanske lyckats kicka i gång en man som låg i koma genom att använda en teknik som mest liknar startkablar för en bil.
1 av 2
Forskare har kanske lyckats kicka i gång en man som låg i koma genom att använda en teknik som mest liknar startkablar för en bil. Foto: TT/ Montage
Men man kan inte helt säkert veta att det var "startkablarna" som orsakade tillfrisknandet.
2 av 2
Men man kan inte helt säkert veta att det var "startkablarna" som orsakade tillfrisknandet. Foto: Rolf Hamilton

Det är faktiskt ganska likt att starta en bil med startkablar. Fast med en mänsklig hjärna.


Läs mer

När en motor står still kan startkablar fungera för att kicka i gång den igen. Ungefär det här har forskare kanske lyckats genomföra, fast på en människa som ligger i koma. The Science Explorer skriver om den potentiellt revolutionerande behandlingen.

Det var ju såklart inte faktiska startkablar som användes, utan en specialgjord apparat som sänder ut ultraljud. Den koncentrerade strålen riktas mot talamus som är den del av hjärnan som är centrum för informationshanterande.

Genom att stimulera denna del av hjärnan lyckades läkarna alltså väcka en man ur koma. Innan behandlingen var mannen nästan helt omöjlig att kommunicera med. Efter att ultraljudet jobbat på hjärnan i tio gånger trettio sekunder förbättrades mannen avsevärt över de närmaste dagarna.

Man kan dock inte var helt säker på att det faktiskt var ultraljudet som gjorde mannen friskare. Det kan ju faktiskt vara så att behandlingen bara råkade ske samtidigt som mannen tillfrisknade helt naturligt. Det behövs alltså fler studier, men det här är en mycket lovande början.

Nya studier visar att hundar faktiskt är smartare än vi tidigare trott. Och kanske kan vi rädda världen genom att ta mer helg. Skönt va?

Riktigt häftigt, eller hur?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.