Onsdag 14 Apr
Stockholm

Är du rik? Då har du antagligen fler insekter i ditt hem

Det verkar som att det finns fler insekter i de hem som ligger i rika områden.
1 av 2
Det verkar som att det finns fler insekter i de hem som ligger i rika områden. Foto: TT/Montage
Men fler insekter behöver inte ha något samband med om man har det smutsigt hemma.
2 av 2
Men fler insekter behöver inte ha något samband med om man har det smutsigt hemma. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

De rikas hem verkar vara en riktig fyrbåk för biologisk mångfald.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ju rikare område du bor i, desto fler insekter bor det under din säng och i alla skrymslen i ditt hem. Det visar åtminstone en undersökning från North Carolina i USA. IFLScience skriver om studien, som verkar bevisa begreppet "snuskigt rik".

Att ha insekter hemma ses som något väldigt dåligt, och det sätts ofta ett samband mellan att ha kryp och att leva i ett smutsigt hem. Så behöver det dock inte vara, då exempelvis säsongsväxlingar kan driva in de mångbenta små raringarna.

Men det är stigmatiserat med tanken på att ha insekter hemma och det är därför kanske förvånande att forskarna som i vetenskapens namn gick i genom folks hem hittade fler kryp i rika områden. De insekter som hittades var allt i från myror till ovanliga skalbaggar. Det som inte hittades var kryp som är associerade med fattigdom, som exempelvis kackerlackor eller löss.

Anledningen till den stora biologiska mångfalden i rika områden är att de, åtminstone i USA, ofta har mer växtlighet och större trädgårdar. Det är alltså insekter som egentligen ska leva ute bland allt grönt som beslutat sig för att de trivs bättre inne. Och om du är rik, är det väl trevligt att du delar ditt överflöd med ett gäng ryggradslösa små vänner?

Om du inte hoppar av glädje vid tanken på kryp hemma, kan du glädja dig åt att det nu finns en ny metod för att bota spindelfobi. Och stora djur är inte heller så bra. Visste du exempelvis att vi fått förkylningen av kameler?

Är du rik?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela