Det här händer i din kropp om du har tråkigt varje dag
Att ha tråkigt är ju självklart just tråkigt, men visste du att det även kan ha större konsekvenser?
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Ingen tycker väl särskilt mycket om att ha tråkigt, men visste du att det faktiskt kan påverka hela din kropp? Men vi tar det från början: Vad är egentligen att ha tråkigt?
Rent vetenskapligt är tristess en kombination av att det rent objektivt inte händer så mycket i skallen och en rent psykologisk känsla av att vara missnöjd. Däremot är tristess inte det samma som apati – en person som har tråkigt har nämligen någon slags vilja att ta sig ur sitt tillstånd.
Några forskare som verkligen har koll på det där med uttråkning är de forskare som just spenderade ett år i ett tält, för att simulera en Marsexpedition. Och visst finns det vetenskapliga hinder för att vi ska komma till vår grannplanet, men förmågan att utstå uttråkning kan vara ett minst lika stort hinder.
För att ha tråkigt påverkar din kropp på massa olika sätt. Bland annat är det kopplat till depression, ångesttillstånd och förlorad livsvilja. Dessutom gör det att du sköter ditt arbete eller skola sämre och att du gör fler misstag.
Men du har faktiskt själv kontroll över hur tråkigt du har, och det verkar även som att det blir bättre med tiden. Eftersom tristess är vanligare bland barn och unga så tror man att det kan vara kopplat till en outvecklad hjärna. I tjugofemårsåldern, när hjärnan är färdig, så går tiden som uttråkad ner.
Läs mer, på engelska, om undersökningen på Live Science.
Här är lite läsning som verkligen botar tristess. Ta reda på om spöken finns på riktigt och kolla in vetenskapsbluffarna som alla gick på.