Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kina inviger superteleskop: Ska leta efter aliens

- 26/09/2016, 12:18
Kinas superteleskop FAST ska leta efter utomjordiskt liv.
1 av 3

Kinas superteleskop FAST ska leta efter utomjordiskt liv.

TT/Montage

Dessutom kan det lära oss mer om exempelvis pulsarer.
2 av 3

Dessutom kan det lära oss mer om exempelvis pulsarer.

Chinatopix / Ap

Tyvärr har 10 000 människor tvingats flytta för att göra plats för teleskopet.
3 av 3

Tyvärr har 10 000 människor tvingats flytta för att göra plats för teleskopet.

Xinhua / Liu Xu

Det kanske kan lära oss mer om universums hemligheter, men många här på jorden har fått betala ett väldigt högt pris.

Det gigantiska teleskopet FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) har nu invigts i Kina och det är startpunkten på massa spännande inom kinesisk rymdforskning. Men det finns en baksida.

Teleskopet är, som namnet antyder, hela femhundra meter i diameter och det är världens största. Det ska användas till att undersöka märkliga rymdfenomen såsom pulsarer, och kommer att kunna fånga fler radiovågor än någonsin tidigare. Det här kommer låta oss se tillbaks i tiden mot universums bildande.

Självklart har man inte världens bästa teleskop och låter bli att kolla efter utomjordingar, så även det är en del av Kinas intention med sin nya leksak.

Men allt är inte frid och fröjd, eftersom massor av människor har tvångsförflyttats för att göra plats för teleskopet. Teleskopet ligger nämligen i en dalgång, där störande vågor från jorden är som minst störiga. Tyvärr bodde det ungefär tio tusen människor i vägen, och de fick helt enkelt flytta på sig när kinesiska staten satte i gång att bygga, skriver Al Jazeera.

FAST är ett steg i Kinas mycket storslagna planer för rymden. Bland annat har man lovat att sätta en människa på månen på 2030-talet och att bygga en egen rymdstation. Läs mer om FAST och Kinas rymdplaner på Science Alert.

Men Kina har redan grejer uppe i rymden. Tyvärr håller några av dem på att trilla ner. Och känner du dig lite tom ibland? Det kan bero på att du till 99.9999999 % är tomrum.

Tror du att de kommer höra aliens?