Superentreprenören Elon Musk presenterar sin vision om att få människor till Mars.
1 av 4
Superentreprenören Elon Musk presenterar sin vision om att få människor till Mars. - Foto: Refugio Ruiz
Det är en ambitiös plan, som inkluderar den största raketen någonsin.
2 av 4
Det är en ambitiös plan, som inkluderar den största raketen någonsin. - Foto: Refugio Ruiz
Dessutom ska SpaceX nya supermotorer "Raptor" föra skeppet både fram och tillbaks till vår grannplanet.
3 av 4
Dessutom ska SpaceX nya supermotorer "Raptor" föra skeppet både fram och tillbaks till vår grannplanet. - Foto: Ap
Det bästa av allt: Det kan vara i gång redan om tio år!
4 av 4
Det bästa av allt: Det kan vara i gång redan om tio år! - Foto: Ap

Elon Musk vill sätta en miljon människor på Mars – så ska han lyckas

Superentreprenören presenterade sina storslagna idéer för hur människan ska ta steget ut i rymden på riktigt, och det är riktigt spännande.


Elon Musk, den grandiose multimiljardären bakom framsteg som Tesla, har presenterat hur hans SpaceX ska ta människan till nya planeter. Och han vill göra det inom tio år.

Det Musk presenterade var ett nytt system för att flyga hundra människor åt gången till vår röda grannplanet. Det är helt enkelt en stor raket, den största någonsin, plus en extra farkost som ska fylla raketen med bränsle när den väl hamnat i omloppsbana runt jorden. På det sättet ska bränslet räcka hela vägen till Mars.

Och han planerar att det här ska kunna komma i gång ganska snart. Senast 2026 hoppas Musk att den första raketen ska fara i väg, och sedan räknar han med 10 000 färder över de närmsta 40 till 100 åren. Slutsumman? En miljon människor på Mars.

Färden kommer att ta närmare åtta månader och raketen är därför utrustad med restauranger, nollgravitations-spel och andra saker som ska hjälpa människor att fördriva tiden.

Så hur ska han klara av det här? Ett svar är att han kommer att spendera sina egna pengar. Med tanke på att han är rik som ungefär ett fotbollslag troll så är det antagligen en ganska rejäl summa. Dessutom söker han samarbetspartners – företag som till exempel kan lösa den lilla detaljen med hur man ska överleva när man väl kommit till Mars.

En av de allra bästa sakerna med Musks vision är att det skulle vara möjligt att återvända hem igen, om du nu inte tycker att en tom planet är något för dig. Men med tanke på hur vi behandlar vår egen planet kanske möjligheten att flytta till nya är det som kommer att rädda mänskligheten.

Läs mer om Elon Musks presentation på IFLScience.

Kanske är rymdfärder en rätt bra idé. En astronaut som spenderade ett år i rymden blev till exempel yngre än sin tvilling. Och rymden kommer närmare jorden, med Kinas nya superteleskop.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja åka till Mars?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.