Har du tänkt på att spenat gör dina tänder sträva. Nu kan du få reda på varför.
Har du tänkt på att spenat gör dina tänder sträva. Nu kan du få reda på varför. - Foto: Pixabay

Spenat gör dina tänder sträva – här är förklaringen

Spenat är ju gott, men har du tänkt på att du får en konstig känsla på tänderna efteråt? Här är förklaringen på varför det händer.


Spenat är ju väldigt nyttigt för dig, men det har några dåliga sidoeffekter. Vi fruktar ju alla att hitta spenat mellan tänderna, timmar efter att spenatsalladen ätits upp, men det gör även att du får en sträv känsla på tänderna.

Så vad beror den här känslan på? Jo, det beror på spenatens smarta försvarsmekansism. Den är nämligen smällfull med syra.

Syran i spenat heter oxalsyra, och finns faktiskt i flera olika grönsaker. Syran är inte farlig för oss, men gör alltså att det känns lite obehagligt i munnen efteråt. Om vi däremot varit insekter hade det varit ett betydligt större problem.

Det bra med spenat uppväger dock alla dess nackdelar. Den innehåller massa vitaminer och mineraler som är riktigt nyttigt för dig. Så då kanske det är värt att ha lite sträva tänder ett tag?

Läs mer om spenat på Live Science.

Katter är inte riktigt så söta som de verkar, och vet du egentligen hur farliga luftgropar är?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du spenat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.