Den här blomman har sjukt trick för att lura till sig flugor

- 10/10/2016, 16:30 -
Det här är inte blomman som artikeln handlar om. Men visst är den fin?

Det här är inte blomman som artikeln handlar om. Men visst är den fin?

Pixabay

Det här kanske den smartaste blomman någonsin, fast definitivt inte den som luktar bäst.

Det finns många sätt blommor använder sig av för att locka till sig insekter. De behöver insekterna för att kunna bli pollinerade, det vill säga befruktade. För att lyckas med detta kan blommorna bland annat fresta med goda dofter, starka färger och smaskiga belöningar. Men nu har forskarna hittat en blomma som tar det till en helt ny nivå. Den har nämligen utvecklat ett alldeles eget, väldigt speciellt, sätt att få ligga.

Det är forskare vid Salzburgs Universitet som har studerat blomman, som kallas Giant Ceropegia, och The Science Explorer rapporterar om resultatet. Forskargruppen kom fram till att den här blomman producerar en lukt som är extremt lik den lukt bin utsöndrar när de är under attack. Detta gör att de lurar till sig flugor som är sugna på att mumsa på de döda bina.

Flugan tror alltså att den ska hitta en festmåltid, men istället blir den fångad av blomman och tvingad att pollinera den. Ett slags utnyttjande med andra ord. Som tur är blir flugan frisläppt så snart den har pollinerat blomman och kan flyga vidare.

Forskarnas tanke var egentligen att studera det ämne som bina avger, men då märkte de att flugorna som drogs till det ämnet även drogs till Giant Ceropegia-blomman. De bestämde sig för att undersöka det närmare och då upptäckte de blommans fula knep.

Enligt Stefan Dötterl, en av forskarna, har man inte kunnat hitta någon annan organism förutom den här blomman och biet själv som utsöndrar just det ämnet. Nu hoppas man kunna fortsätta forska och se om det finns andra blommor som använder liknande strategier. Vem visste att blommor kunde vara så sluga och listiga?

Visste du att New York-bor biter långt fler människor än hajar? Och hade du gått på de här vetenskapsbluffarna? Det var det många som gjorde...