Fredag 27 Maj
Stockholm

Lider du av acne? Grattis!

De flesta har någon gång haft en finne. Det är kanske inte roligt, men det kan faktiskt finnas fördelar.
1 av 2
De flesta har någon gång haft en finne. Det är kanske inte roligt, men det kan faktiskt finnas fördelar. Foto: Pixabay
De som drabbas mycket av acne blir nämligen inte lika rynkiga när de blir äldre.
2 av 2
De som drabbas mycket av acne blir nämligen inte lika rynkiga när de blir äldre. Foto: Pixabay

Vaknade du upp med en liten blemma i morse? Det kan faktiskt visa sig vara bra i längden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Här kommer goda nyheter för alla som lider av acne. Det är tyvärr inte någon ny mirakelkur – men något som nästan är ännu bättre. En grupp forskare vid King’s College i London har nämligen upptäckt att cellerna hos människor som tidigare varit drabbade av acne är bättre skyddade mot åldrande.

Anledningen till detta är att dessa personer har längre telomerer i sina vita blodceller. Telomerer är ändarna på våra kromosomer och en av deras funktioner är att skydda kromosomerna från att försvagas. Telomererna förkortas lite genom varje celldelning, så i takt med att cellerna åldras bryts även telomererna ner.

Forskare har sedan länge känt till att hyn hos de som lidit av acne inte tycks visa ålderstecken, såsom tunnare hud och rynkor, förrän långt senare än andra. Vad man inte riktigt har vetat tidigare är varför det är så.

Den nya studien gjordes på 1205 tvillingar varav en fjärdedel uppgett att de haft problem med acne. När man mätte deras telomerer upptäckte man att telomererna hos de acnebenägna personerna var betydligt längre, vilket alltså innebär att det tar längre tid för deras celler att brytas ner.

Så du som har det jobbigt med acne för tillfället har förhoppningsvis någonting gott att se fram emot – när alla de där som har perfekt hy nu är helt rynkiga kommer du vara den som står där med ett slätt ansikte. Skrattar bäst som skrattar sist, som man brukar säga.

Läs studien på Journal of Investigative Dermatology.

Har du sett de galna vinnarna i årets roligaste vetenskapspris? Och vet du de här om drömmar?

Vad är bäst?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela