- Foto: TT

Ja, du kan köpa lycka – men det är mer komplicerat än du tror

Det där med att bli lycklig verkar aldrig vara enkelt...


Talesättet är kanske att du inte kan köpa lycka, men vi har ju alla känt hur göttigt det är att shoppa loss ordentligt. Men hur är det egentligen – blir man lyckligare av att ha mycket pengar?

Svaret är att det är rätt komplicerat. Forskningen säger tydligt att fattigdom gör att man mår dåligt, vilket inte är särskilt svårt att förstå. Däremot så stiger inte lyckan ju mer pengar man har. Det är faktiskt inte särskilt stor lyckoskillnad mellan halvrika länder, och de länder där man har väldigt hög levnadsstandard.

Men det där är ju på befolkningsnivå, och det fungerar lite annorlunda för den enskilda individen. För individen kan konsumtion göra oss mätbart lyckligare. Tyvärr så är den här lyckan väldigt kortvarig, och det gör att du triggas till att köpa mer och mer.

Att lägga stor vikt vid konsumtion och att få ett stort lyckopåslag när du handlar är ett tecken på att du har lägre självkänsla. Människor som har det är nämligen mer benägna att vilja ha högstatusvaror och att kunna visa upp sin konsumtion för andra. Det här är inte bara dyrt, utan är inte en långsiktigt hållbar strategi.

Konsumtion kan visserligen ge en snabb lyckokick, men kanske borde vi i stället ställa oss frågan om de produkter som vi köper gör oss lyckliga. Kanske är det mer värt att lägga pengarna på en upplevelse eller en god middag tillsammans med vänner än ytterligare en festklänning till din redan överfyllda garderob?

Om ditt mål är att bli långsiktigt lycklig säger vetenskapen att det första valet är det absolut smartaste.

Läs mer om konsumtion och lycka på The Conversation.

Förutom konsumtion så tycks snällhet göra dig lite lyckligare. Och om du känner dig lite deppig nu så kan det bero på hösten. Läs våra tips om hur du tar dig ur det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Shoppar du dig lycklig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.